Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA

4
7902
Foto: Autor: Dučo di Buoninsenja - The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202., Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=150289

Srbija od pre jednog veka bila je potpuno drugačija zemlja od one koju danas poznajemo – živelo se skromnije, pričalo se o sada davno zaboravljenim temama i ljudima, poštovali su se neki drugi običaji… Ipak, Božić je za vernike uvek bio centralni događaj sezone. Jedina razlika je bila u tome što se, prema zvaničnom kalendaru države, on nije proslavljao 7. januara već 25. decembra!

Pre Drugog svetskog rata Srbi nisu mnogo marili za Novu godinu. Istina, ona je bila poznata, ponegde se i obeležavala, ali je bila u senci mnogo važnijeg, centralnog događaja sezone – Božića.

O ovome najbolje svedoče novine od pre jednog veka koje 1. januara činjenicu da je upravo nastupila “nova godina” pominju stidljivo, nikada na naslovnoj već tek na 4-5 strani. O “dočeku Nove godine” bez kakvog se ovaj praznik danas ne može zamisliti, nema ni govora!

Pročitajte i  Tradicija duga vekovima: Evo koja je uloga kuma i kako se postaje kum prema srpskim običajima

Postojala je još jedna razlika u odnosu na današnje vreme – pre Prvog svetskog rata, država i crkva su vreme računale po istom, julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra!

Za ovaj praznik štampani su specijalni brojevi novina za naredna 2-3 dana, prepuni čestitki, prazničnih oglasa i reklama za moguće poklone, a štampa obično nije izlazila 25. i 26. decembra. U ovim prazničnim brojevima, Božić su narodu čestitali kralj i patrijarh, a bilo je i oglasa viđenijih građana kojima su oni upućivali najlepše želje svojim kolegama i prijateljima.

Pročitajte i  Dečko joj je tragično nastradao u oluji, a ona je umrla od droge: Tužna životna priča srpske glumice, koju su svi voleli

Uvođenje novog, gregorijanskog kalendara dogodilo se odmah posle Prvog svetskog rata, 1919. godine. Kako Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznala ovaj kalendar ona je nastavila da obeležava praznike na dotadašnji način, pa je ova godina postala prva kada se dogodilo da se Nova godina u Srbiji slavila pre Božića. Ovo se zadržalo sve do današnjih dana.

Da razjasnimo, Božić pre 1919. jeste bio 13 dana posle gregorijanske proslave (kao i danas), ali je “crkveni” i “državni” kalendar Srbije bio jedinstven pa je datum bila isključivo 25. decembra (danas ga proslavljamo 25. decembra po julijanskom kalendaru koji koristi SPC i 7. januara po gregorijanskom kalendaru koji koristi država Srbija).

Pročitajte i  Išleri na starinski način: Red keksa, red fila... Omiljeni recept za kolače iz detinjatva

Sudeći po novinskim naslovima i oglasima iz onog doba, ovo je izazvalo priličnu zabunu. Negde u to doba i proslave Novih godina postaju sve češće, dok se Božić i dalje pominje, ali stidljivije. Međutim, 13 dana razlike nastale zamenom kalendara ostale su “problem” sve do današnjih dana.

Iako su od tada praznična izdanja štampana isključivo za 6. 7. i 8. januar, među oglasima je moguće pronaći reklame za doček “nove” nove godine, “srpske” nove godine, kao i za oba Božića.

Vremenom se proslava Božića potpuno pomerila na 7. januar dok je doček Nove godine do današnjih dana ostao “dupli”.

Izvor: Opanak/Alo

Inicijalizacija u toku...

4 KOMENTARA

 1. Isticanje razilka po svaku cenu, gde nas je dovelo?! Srpska pravoslavna crkva treba da preispita svoje autistične odluke iz prošlog veka i da uradi nešto u korist ovog napaćenog naroda, dosta su činili samo u svoku korist!
  Što je apsurd, najprecizniji kalendar na svetu, napravio je srbin, matematičar Milutin Milanković, koji svi koriste osim nas! Tako da im niko ne može prigovoriti da su se slizali s Vatikanom ili popustili zapadu….

  • Srbi Sorabi imaju svoj kalendar/koledar usklađen sa priRodom najstariji na svetu …
   Pitanje je, zasto se nasa Sveta Crkva u odrekla tog kalendara u vreme pisanja bečko berlinske srbske istorije?
   Duh naših pradedova je utkan u običajima,slavama i genima!

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime