SRBIJA JE ČAROBNO MESTO: Ovih 5 slika će vam to i dokazati!

0
1427

Složićemo se svi da ni 55 slika ne bi bilo dovoljno da se pokazu sve lepote nase male Srbije!

oj srbijo mila mati

Mi smo izdvojili neke od najneobičnijih, a vi nam slobodno predložite još mesta u Srbiji koja ostavljaju bez daha!

Evo naše liste!

1.Golubac

djerdap *** Local Caption *** golubac tvrdjava
Tvrđava Golubac semštena je na desnoj obali Dunava. U burnim vremenima, na mestima gde velike imperije vekovima ratuju za prevlast i teritoriju , na strmoj ridanskoj steni pojavljuje se utvrđenje. Legenda kaže da su ga gradili robovi 80 godina i da su kamen iz kamenoloma prenosili rukama. Ne zna se ko je ni kada sazidao tvrđavu , ne postoje pisani dokumenti koji o tome govore, ali u zidinama i kulama grda nalaze se putokazi koji pričaju priču o prošlosti o borbi i stradanju, o smrti ali i o životu. Jedna takva priča govori o vizantijskoj kraljici Jeleni, koja je zarobljena na najvišoj kuli, usamljena hranila golubove. Po toj legendi ovaj grad-tvrđava je i dobio ime Golubac.

Pročitajte i  РУСИ ЋЕ ХРЛИТИ У БЕОГРАД... Пророчанство српског војника о Трећем светском рату: За прва два све погодио, а ево ШТА ЈЕ РЕКАО О ТРЕЋЕМ!

2. Crkva Svetog Đorđa na Oplencu

crkva

Crkava Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević, izgrađen na vrhu malog Oplenca. Crkva je prekrivena belim mermerom, a unutrašnjost predivnim mozaicima, sa više od 6 miliona komada.

3. Crkvica u drvetu

crkvica
Ovo je kapela posvećena Sv. Panteliji, koja je izradjena unutar šupljeg hrasta. Nalazi se u blizini sela Jovac, kod Vladičinig Hana. Kapela je podignuta od strane Dragoljuba Krstića 1991, stanovnika ovoga malog sela.

Pročitajte i  Београд је изменио чак 15 имена у својој историји: Сви знамо за Сингидунум, а ево која су остала

4. Manastir Blagoveštenje

blagoveštenje
Na kapiji Homolja, na ulazu u Gornjačku klisuru, pošavši od Petrovca na desnoj obali Mlave, nalaze se ostaci srednjevekovnog manastira Blagoveštenje, koji je sagradio despot Stefan Lazarević. Iznad manastira u steni, u podnožju Vukana nalazi se isposnica u kojoj je boravio Sv. Grigorije sinait „Mlađi“, koji je po nalogu kneza Lazara organizovao gradnju manastira Gornjak.

5. Krupajsko vrelo

Pročitajte i  НЕСРЕЋНИ ЖИВОТ НАЈМЛАЂЕ СРПСKЕ KРАЉИЦЕ: Kао дете удали су је за 50 година старијег краља Милутина, замонашила се како би побегла од њега, а ОНДА...

vrelo
Krupajsko Vrelo, Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име