Посетите Сремску куленијаду – омаж аутохтоном сремачком производу, кулену

0
1509

Широм Срема одржавају се бројне манифестације које су посвећене разноликим културним традицијама, али ниједна није посвећена аутохтоном производу – кулену. На тај начин “Сремска куленијада“ промовише, негује и слави највреднији и најатрактивнији производ од свињског меса – кулен.

Кулен је један од најфинијих месних производа и најважнији део етногастрономске традиције Срема. Ова велика кобасица се израђује од најквалитетнијих комада свињског меса уз додатак соли и млевене сушене паприке. У свом „Ријечнику српског језика” из 1851 године Вук Стефановић Караџић записује реч кулен и описује шта значи. Свака добра сремска кућа прави овај специјалитет и свој рецепт љубоморно чува.

Прва Сремска куленијада одржана је на салашу Бранка Ходоба у Сремској Митровици, 1999.године. Група ентузијаста и заљубљеника у кулен, уз хладан шприцер, договорила се да направи прву куленијаду и званично прогласи оног ко најбоље прави кулен. Како се вест о куленијади брзо проширила Сремом, сваке године број предатих кулена се повећавао. Сваке године победници су славили победу, а осталим такмичарима је остајала нада да у следећој години они буду први и најбољи. Место одржавања Сремске куленијаде се мењало из године у годину: од салаша Ходоба, преко Хотела Срем, Баре Засавице па све до Ердевика и 9. сремске куленијаде, када је Ердевик постао традиционално место одржавања манифестације.

Pročitajte i  NASTANAK PRVE SRPSKE DRŽAVE NA BALKANU: Prva dinastija koja je vladala Srbima

Манифестацију посети преко 4.000 људи који обиђу око 100 тезги постављених целом дужином ердевичког парка, а поносни излагачи у прилици су да посетиоцима понуде различите специјалитете као што су: кулен, шунка, кобасице, разне врста вина, сиреви, мед, колачи и друге ђаконије.

Током манифестације орагнизују се и такмичења у погађању тежине кулена као и у прављењу и паровању кобасица и на њему учествује и до 200 учесника. За најмлађе учеснике организовано је јахање пони коња. Целодневни културно уметнички програм употпуњују рецитатори, певачи, трубачи, фолклорни ансамбали (од дечјег до сениорског узраста) и др., а у вечерњим сатима организују се и концерти рок група за младе.

Posted by Sremska kulenijada on петак 18. мај 2018.

19. по реду “Сремска куленијада” одржаће се у суботу, 2. јуна 2018. године у селу Ердевик крај Шида. Осим такмичарског дела и уживања у дегустацији кулена, посетиоци ће моћи да се забаве и уз концерт народне музике, а потом и уз рок-концерт групе “Генерације 5”.

Pročitajte i  СРБИН КОЈИ ЈЕ ПРЕОТЕО ЖЕНУ АЛЕНУ ДЕЛОНУ! Био му ТЕЛОХРАНИТЕЉ, након ВРЕЛЕ АФЕРЕ са чувеном глумицом пронађен МРТАВ: Звали га МАНГУП из САВАМАЛЕ

Привлачност ове манифестације посебно се огледа у занимљивом програму, добром проводу и љубазним домаћинима.

На манифестацији учествује преко 150 излагача: произвођача кулена, вина, ракије, меда…. а манифестацију посети преко 7.000 људи из земље и региона.

sremska kulenijada

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име