Srpkinja koja ima samo 22 godine dizajnirala je instrument koji će pomoći ženama širom sveta

0
688

Aleksandra Petričević ima samo 22 godine a dizajnirala je medicinski instrument koji će pomoći milionima žena.

U pitanju je uteroskop, patent koji je Francuska Akademija nauka proglasila izumom godine. Svojim izumom ova mlada devojka omogući će bezbolne intervencije na grliću materice kod mnogih žena širom sveta. Uteroskop je napravljen od plastike i štiti od povreda, perforacija, unošenja bakterija i smanjivanje bola tokom ginekološkog pregleda.

Ova mlada Srpkinja odrasla je u Francuskoj, dizajner je medicinskih pomagala, a u saradnji sa lekarima, ali i članovima porodice koji su već osmislili neke patente, došla je do rešenja za svoj izum.

Evo kako je nastala njena ideja o ovom instrumentu –

– Kada sam završila školu u Francuskoj, tražila sam svoj put i opredelila sam se za medicinu jer ta struka još uvek koristi instrumente izumljene 1879. godine. Fokusirala sam se na anatomiju materice kao i instrumente i aktuelne metode i saznala da se u Srbiji obavi preko 150.000 neslužbenih abortusa vrlo mladim devojkama i tinejdžerkama. Tako sam saznala za traumatične posledice nekih od njih i nakon toga puno istraživala. Šokirala sam se metodama i instrumentima koji postoje i želela sam to da promenim. Zato sam se trudila i borila da taj patent bude koristan za žene. “Uteroskop” će moći da se koristi za preglede materice, ali i za ozbiljnije intervencije, poput kiretaže materice ili ciste na materici. Mi i dalje koristimo nehumane i zastarele metode. Neki od njih se koriste još od 1879. godine, kao na primer metalni dilatatori po Hegaru. I zato mi je drago da se o mom izumu pročulo i u Srbiji, jer je ova inovacija za mene veliki napredak za ženski svet – objašnjava Aleksandra.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији

srpkinja izumela uteroskop

Za proizvod su zainteresovane brojne zemlje EU, ali i ostatka sveta, a prvi uteroskopi već su isporučeni Švajcarskoj. Međutim, Aleksandra je odabrala da se ipak u Srbiji krene sa fabričkom proizvodnjom.

– Moj izum finansira Francuska banka za razvoj inovacija, a za konstrukcioni projekat specijalnih alata i njihovu proizvodnju je angažovana kompanija “PM inzinjering” iz Čačka koja mi sa njenim stručnim timom daje podršku za proizvodnju svih tih elemenata. Proizvodnja uteroskopa počeće u firmi “Spektrum” iz Čačka. “Biznis medijacija” je firma koju sam odabrala i predložila da organizuje proizvodnju i izvoz – kaže Aleksandra.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

Njen plan je da se u Srbiji proizvode i izvoze sve potrebne količine širom sveta sa proširivanjem kapaciteta koji mogu biti milionski, jer se godišnje u svetu obavlja između 300 i 400 miliona intervencija na materici.

– Nadam se da će mi i država Srbija izaći u susret nekim subvencijama za proizvodnju i izvoz – iskrena je ova dvadesetdvogodišnjakinja.

Pročitajte i  Play Pasta од сада на Mister D

Na pronalaženju ovog aparata pomagali su joj i članovi porodice, koji već imaju patentitrane izume.

– Moji stariji članovi porodice još osamdesetih godina u Francuskoj su unapredili tehnologiju iz oblasti telekomunikacija. Celog života su me učili da razmišljam samo o stvarima koje ne postoje i koje će koristiti bar 10 do 20 odsto populacije iz bilo koje oblasti. Opredelila sam se za medicinu – priča Aleksandra.

Trenutno radi na sledećem patentu, histeroskopu, koji će biti patentiran i zaštićen za oko mesec dana. I na ovom patentu metalni deo će biti zamenjen plastičnim, a interesantna je činjenica da će instrument za jednokratnu upotrebu biti povoljniji i do 50 odsto od samog procesa sterilizacije instrumenata koji su do sada korišćeni višekratno.

Izvor: Srbijadanas, Index.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име