Мало људи зна да је Косовка девојка стварна и да су се њеној лепоти дивили сви Београђани.

Слику “Косовка девојка” видели сте безброј пута, а да ли знате да је модел девојке коју је сликар Урош Предић насликао заправо стварна особа?

Косовка девојка је главна личност у истоименој српској народној песми. Она је млада девојка која после боја на Косову лута по бојном пољу, поји и вида ране рањеним ратницима, тражећи вереника, кума и девера – Топлица Милана, Милоша Обилића и Косанчић Ивана.

Најзад наилази на тешко рањеног ратника, по народној песми витеза Павла Орловића, и док њему помаже он јој открива да су сва тројица јунака које тражи погинула у бици. Након исповести, и Павле умире на њеним рукама.

Pročitajte i  Чудесан манастир Лешје: У њему се чува честица крста на ком је распет Христос, а сам изглед храма је као из руских бајки

Скривени симболи “Косовке девојке”: Слика која сваким детаљем говори о победи српске части и правде

Песма “Косовка девојка” убраја се, заједно са песмом “Смрт мајке Југовића”, у најлепше народне песме икада настале у Србији. Као таква, послужила је као инспирација нашем славном сликару из периода реализма Урошу Предићу који је 1919. свету представио истоимену слику.

Скица за дело је настала 1914. и била је намењена Колу српских сестара за израду разгледница које би биле продаване у хуманитарне сврхе. Предића је вероватно инспирисала баш Косовка девојка јер је у њој видео “прву болничарку” из српског националног мита. Међутим, догодио се Први светски рат и сликар је дело завршио тек 1919.

Pročitajte i  Београђанка се удала на селу, па се ПОКАЈАЛА: "Била сам им слушкиња, музла краве, а ево шта је свекар радио"

Оно што такође мало људи зна, јесте чињеница да је за лик Косовке девојке, Предић узео стварну особу – Београђанку Лепосаву Станковић.

О Лепосави се јако мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је “Косовка девојка” настала била двадесетогодишњакиња.

Позната је само једна фотографија на којој се може видети како је Лепосава изгледала. На њој се налази трећа са леве стране.

Pročitajte i  Сви знамо за шопску салату, али не знамо ко је у Србији народ по имену Шопи

Зна се и да се Лепосава удала и да се након тога презивала Лулик. По доступним информацијама изгледа да је цео живот провела у Београду, јер још увек има људи који је памте из познијих дана живота. Кажу – и у старости је била прелепа.

Осим тога, ваља поменути још и ово – Политка од 3. марта 1995. пренела је кратку вест: “Умрла “Косовка девојка””.

“У Београду је, сасвим тихо, 2. марта изјутра, у 96. години умрла Лепосава Лулик, рођена Станковић, заувек овековечена као двадесетогодишњакиња на чувеном платну Уроша Предића “Косовка девојка”.”

Извор: Дневно.рс

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име