Srpska narodna imena najstarijeg porekla koja imaju prelepa značenja

0
3659

U našoj tradiciji postoji verovanje da ime snagom značenja može odrediti svojstvo onoga ko ga nosi. Srpska narodna imena su većinom slovenskog porekla, a među hrišćanima su odomaćene varijante grčkih i jevrejskih imena.

epska imena

Prava lična imena mogu se po poreklu podeliti na tri kategorije: narodna, kalendarska i ostala.

Narodna imena su, naravno, najstarija kategorija antroponima kod Srba. Napravljena su od reči koje žive ili su živele u narodnom jeziku. Po formi mogu biti prosta ili izvedena iz odgovarajućih zajedničkih imenica (Vuk, Golub, Labud), izvedena od skraćenih imena (Milan, Miloš, Milun) i složena (Miodrag, Dragomir, Milivoj).
U davna vremena postojao je i antroponimski tip ime-rečenica, koji je do danas dopro u slivenom obliku Dabiživ (da bi bio živ). Imena su tokom nastajanja bila motivisana, odnosno, njima se izražavala neka želja, ali su s vremenom, u svakodnevnoj upotrebi, gubila prvobitno značenje.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи

Kalendarska imena nikada nisu osvojila srpski imenoslov. Ona su do danas ostala samo njegova dopuna. Srbi su ih dobili od Grka pri primanju hrišćanstva, ali je poznato da su naši preci i pre krštenja Slovena, zahvaljujući izmešanosti s Grcima, sporadično prihvatali njihova imena. Ove pozajmljenice su, naravno, s obzirom na različite jezičke sisteme, morale da se prilagode našem jeziku.

muška imena

Ostala imena
Na odabir imena koje ćemo dati detetu utiču tradicija, moda, aktuelna politička dešavanja ili naši lični razlozi. U srednjem veku je, na primer, zahvaljujući uticaju književnosti, kod Srba bilo popularno ime Oliver. Na isti način, uticajem literature, može se objasniti današnja popularnost imena Nataša ili Svetlana.

Pročitajte i  Данас су Младенци: Празник мученика препун обичаја за срећан и дуговечан брак

Ova imena, pak, jedna su od najzastupljenijih danas u Srbiji i imaju predivna značenja!

Dragana

Staro slovenosrpsko ime čije poreklo vodi od osnove prideva ‘draga’. Od davnina je ime omiljeno u narodu. Srednjovekovna srpska vlastela obiluje imenima nastalim iz ovog imenskog korena. Od njega su izvedena imena Draga, Draganče, Dragi, Draginja, Dragica i Drago.

Toma

Hrišćansko, srpsko nasleđe potiče iz aramejskog ‘te oma’ u značenju „blizanac”. Od starine jedno je od češćih muških imena širom Evrope, a kasnije i Amerike i Australije, zahvaljujući tome što ga ima u svetačkom crkvenom kalendaru i što se tako zvao jedan od dvanaestorice apostola. Najraniji istorijski izvori pominju kralja Tomislava, kralja balkanskih srpskih Slovena s početka 8. veka.

Maja

Ime potiče od grčkog ‘Maia’ što je naziv grčke boginje, majke Hermesa. U rimskoj mitologiji je bila boginja prirode, plodne zemlje i biljaka. Jedna je od Plejada po kojoj je nastao naziv meseca u godini, kći Atlantova i majka Merkurova. U indijskoj mitologiji je božanstvo ženske prasnage, boginja privida i razočaranja. Obično se nadeva detetu rođenom u mesecu maju. Od ovog imena izvedeno je ime Majin.

Pročitajte i  Да ли је ГРЕХ ако човек не пости? Отац Гојко објаснио колико је пост значајан

Ognjen

Staro slovenosrpsko zaštitno ime nastalo od prideva ‘ognjen’ u značenju „plamen, vatren”. U prošlosti, dok se još verovalo da reč ima dejstvo magije, bilo je u funkciji očuvanja života deteta jer se nadevanjem ovakvog imena verovalo da vatra i munja, tada još neistražene prirodne pojave, ne mogu naškoditi detetu koje je i samo plamen, vatra.

muška imena 2Stil

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име