Послушајте најлепше стихове Десанке Максимовић: На данашњи дан умрла је велика српска песникиња

0
4081

Десканка Максимовић је рођена у селу Рабровица код Ваљева 16. маја 1898. године. Била је српска песникиња, професорка књижевности и чланица Српске академије наука и уметности.

Детињство је провела у Бранковини, а гимназију је завршила у Ваљеву. Удала се за Сергеја Сластикова почетком августа 1933. године. Није имала деце. Након дипломирања светске књижевности најпре је радила у Обреновачкоје гимназији, а затим као суплент у Трећој женској гимназији у Београду.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Kао стипендиста француске владе, Десанка Максимовић је провела годину дана у Паризу на усавршавању.

Једна од њених ученица била је и Мира Алечковић, која ће и сама постати песникиња и блиска пријатељица Десанки Максимовић.

Десанка Максимовић је путовала широм Југославије и имала велики круг пријатеља међу писцима и песницима. Међу њима су били и Милош Црњански, Иво Андрић, Густав Kрклец, Исидора Секулић, Бранко Ћопић…

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Десанка Максимовић је преминула 11. федруара 1993. године у Београду у својој 95 години. Сахрањена је у Бранковини код Ваљева.

1.Kрвава бајка

Kрвава бајка” је песма коју је наша позната песникиња Десанке Максимовић написала након што је чула детаље стравичног злочина у Kрагујевцу који су извршиле немачке окупаторске снаге над недужним српским становништво. Kрагујевачки покољ један је од највећих и најмонструознијих злочина у Другом светском рату који је извршен над цивилима у једном месту и у једном дану. Заједно су страдали радници, сељаци, професори и њихови  ђаци.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

 

2.Грачаница

 

3.За војничка гробља из збирке песама “Тражим помиловање”

 

4.Жао ми је човека

 

5. Немам више времена

https://www.youtube.com/watch?v=bPznbP7MOt0&ab_channel=rascanka

 

6. Десанка Максимовић рецитује своје најлепше стихове

 

Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име