Kajgana od krompira je stari domaći specijalitet koji se još uvek može pronaći po selima Srbije, gde se mnogo radi i kvalitetno jede.
Srpskom seljaku trebalo je ujutro da pojede nešto što se sprema na brzinu a da dugo drži sitost, kako bi izdržao celodnevni rad na poljima. Seljačka kajgana od krompira, u tom smislu, prava je kalorijska bomba, pogotovo kad se udruži sa domaćim kajmakom!
Za ovu kajganu vam je potrebno:
100 g slanine,
50 g putera ili margarina,
2 krompira,
veza peršuna,
list celera,
8 jaja,
so, biber.
Priprema:
U polovini masnoće ispržiti prethodno iseckanu slaninu. Krompir isecite na tanke kolutove i propržite ga s drugom polovinom masnoće. Kad dobije boju, dodati mu seckani peršun i celer. Izlupati jaja, posoliti, pobiberiti, dodati krompir, brzo promešati i sve sasuti u tiganj sa proprženom slaninom.
Ispeći omlet s obe strane, a voditi računa da ostane mek i debljeg sloja. Možete ga služiti toplog ili hladnog, uz kajmak ili sezonsku salatu.
BastaBalkana.com