U kompleksu Lazarevog grada u Kruševcu održano je venčanje po uzoru na srednjovekovnu srpsku vlastelu. Ispred crkve Lazarice na večnu ljubav i slogu istovremeno su se zavetovala tri para. Srednjovekovno venčanje je kruna trodnevnog viteškog festivala.

Uprkos tome što su rodom iz Kruševca, do sada se nisu sretali, ali su se zajedno venčali po srednjovekovnim običajima. U svatove su osim najbližih, došli radoznali Kruševljani i turisti, koji su ih zajedno sa vitezovima, štitonošama i damama obučenim po modi iz 14. veka, dopratili do oltara.

Mladenci Tamara Đurđević i Ivan Mladenović kažu da su ideju dobili od drugara Bogdana koji se pretprošle godine oženio na taj način: „Mi smo bili, prisustvovali i to nam se jako svidelo. Nemamo nikakvih zamerki, srećni smo, nije nam vrućina čak. Nije nam toplo. Malo diskutabilno, ali ne smeta svakako“.

Pročitajte i  Evo šta treba uraditi sa brojanicom ako pukne: Ona nije modni detalj već jedna od najstarijih molitvi

„Danas je bilo građansko venčanje u 11 časova, a u 12 smo se venčali ovde u crkvi Lazarici i puno mi je srce. Divno nam je bilo“, kažu Dušica Milutinović i Aleksandar Jovanović.

Kostići su u braku 19 godina. Iako žive u Beogradu, poželeli su da budu deo bajkovite priče stare srpske prestonice iz koje su potekli.

Pročitajte i  Ovako se hrane monasi sa Svete gore: 3 namirnice uvek su im na trpezi, a ovo ih posebno štiti od bolesti

„Mi smo ratni mladenci, 1999. godine smo se venčali i onda smo malo odlagali ovo crkveno vančanje. Ali, pošto je u ovom duhu srednjeg veka, jako nam je velika čast i zadovoljstvo što smo deo toga“, istakli su Radmila i Mladen Kostić.

U drevnoj Lazarici obavi se stotinak venčanja godišnje. Ako se izuzmu mladenačke odore, obred je gotovo identičan.

„Samo što su onda na crkvenoslovenskom služili, čitali i pevali, a mi smo to danas na savremenom srpskom da bi svi mogli da čuju i učestvuju“, objasnio je Željko Marković, starešina crkve Lazarica.

U gađanju jabuke lukom i strelom, mladoženje su odmenili streličari. Uspelo je iz prve.

Pročitajte i  Sprski Tajland ili Dunavski Maldivi! Srbi odlepili za ovim ostrvom: Izgleda kao pravi egzotični raj

Za nesvakidašnje venčanje, direktorka Turističke organizacije Kruševaca Suzana Milosavljević kaže da je centralni događaj trodnevne manifestacije Viteškog megdana u Lazarevom gradu.

„Kao što i sami vidite vrlo je lepa atmosfera i ono što nam je cilj, jeste da promovišemo ono po čemu smo prepoznatljivi, a to je Kruševac kao stara srpska srednjovekovna prestonica“, istakla je Milosavljevićeva.

Posle venčanja, mladencima i gostima postavljena je dvorska trpeza sa dosta divljači, ribe i svežeg voća. Uz obaveznu zdravicu i arhaičnu muziku.

RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime