Српска врела као из бајке: 6 магично лепих извора у Србији који ће вас очарати својом лепотом

0
5900

1.Таорска врела, данас готово заборављена, драгоцен су бисер српске природе; Невероватне лепоте! Налазе се у близини Косјерића, код села Дреновац и Радановци.
vrela srbije
Доњи слап овог врела није толико интересантан колико горњи. Некада се на њему налазило 11 воденица, а данас су сачуване само две.

vrela srbije
Foto: planine.net

2.Врело Градца-Ваљевска врела којих заправо има два јер се јављају у две зоне истицања. Прво узводније извориште назива се Зеленци и представљено је са 7 извора на левој обали реке, распоређених на дужини од стотинак метара. Друга зона истицања је око 250 м низводније, са његове десне стране. У највећем делу године истицање овог врела, које се зове Коловрат, маскирано је водом речног тока Градца, односно водом врела Зеленци.
vrela
Foto: beogradskanedelja.rs

Градац је река изузетно богата живим светом и поџемним облицима крашке ерозије, заштићена од стране града Ваљева и Завода за заштиту природе Србије као предео изузузетних одлика II категорије.
vrelo
Foto: gost.rs

3. Врело Грзе – Крај Параћина налази се ово незаслужено запостављено богатство Србије. Многи никада нису чули за врело Грзе, као ни за фасцинантну модрозелену боју реке Грзе. Грза има неколико извора, али они који су их обишли све, тврде да је извор под буквом најлепши.
vrelo
Уживајте у прелепом паду модрозелене воде у слаповима. Прошетајте стазом здравље, окачите катанац на Мосту љубави и свратите до оближње пећине. Обиђите манастире Раваницу, Свету Петку и Манасију.
vrelo
4. Можда најлепше српско врело, Крупајско врело, налази се у источној Србији, под Бељаницом, у долини Крупајске реке, око 35 километара од Жагубице.

vrelo
Некад је извирало из пећине јаком снагом праћено хуком, а данас је преграђено бетонским уставом за потребе ваљавице и млина који и данас ради. Услед тога испред врелске пећине створено је језерце које је делимично потопило њен отвор. У близини врела је јак термални извор са температуром воде од 26, 50 °C.
vrelo
5. Занимљиво је и врело Млаве, у самој Жагубици, на месту где се северни одсек Бељанице спушта у Хомољску котлину. Извор Млаве има облик језерца пречника тридесетак метара, тамнозелене боје воде која при већим издашностима може достићи и 15 кубних метара у секунди, када се беличасто или црвенкасто замути.
vrelo Mlave
Вода из језера долази узлазно из велике дубине. До сада су рониоци успели да се спуте у подводни левак врела преко 70 м у дубину, а да нису доспели до дна сифонског канала. Некада главни извор воде Жагубице и место окупљања народа за светковине и обреде, врело Млаве данас је атрактивни туристички кутак, са уређеним обалама и пошумљеним падинама.
vrelo Mlave
6. Врело Перућац уз Крупајско врело једно је од најлепших. Налази се у близини Бајине Баште, на реци Врело, на самом ушћу ове реке у Дрину. Река Врело је позната још и као река година, јер је дугачка 365 м, онолико колико има дана у години.
vrelo
Извориште овде реке је на висини од 234 м и представља јако крашко врело које чини ову реку изузетно богату водом. Сам водопад Перућац је висок 10 м. Вода на овом месту је изузетно чиста а температуре воде је константна током целе године и варира између 8 и 10 °C.
Pročitajte i  СРБИН КОЈИ ЈЕ ПРЕОТЕО ЖЕНУ АЛЕНУ ДЕЛОНУ! Био му ТЕЛОХРАНИТЕЉ, након ВРЕЛЕ АФЕРЕ са чувеном глумицом пронађен МРТАВ: Звали га МАНГУП из САВАМАЛЕ

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име