Ovo srpsko selo živi od metlarstva, a metle putuju čak do Južne Amerike

0
1712
Foto: Danicek Metlara

Zanat po kojem je Selenča nadaleko poznata jeste metlarstvo. Srpske i slovačke porodice sa radnicima već decenijama vredno prave metle u svojim metlarama – mini-fabrikama.

Foto: Danicek Metlara
Foto: Danicek Metlara

Metle stvorene u ovom bačkom selu sa većinskim slovačkim stanovništvom, koje se nalazi na oko 150 km od Beograda, otišle su u beli svet i danas čiste domove širom Evrope, Rusije i Amerike. Kvalitetne i tražene metle kupuju Italijani, a odatle stižu čak u Južnu Ameriku.

Više od dve trećine stanovništva bavi se metlarstvom. Dvadesetak privatnih “fabrika” u Selenči napravi dnevno oko 12.000 metli.

Pročitajte i  SMS poruke za Srpsku novu godinu: Čestitajte Pravoslavnu novu godinu svim dragim ljudima uz ovih 15 fantastičnih čestitki

Metle se prave od sirka – biljke koja spada u red korova i sadi se namenski. Onda se sirak provlači kroz sumpor, da bi metla bila žuta i dezinfikovana. Sledi prvo sečenje, uvezivanje, pa opšivanje.

Foto: Danicek Metlara
Foto: Danicek Metlara

Najbolja metla je ona koja teži 900 grama i ima 11 uboda. Kada se metla opšije, ide još jednom na finalno doterivanje, potkresivanje i šišanje, i odlaže se u skladište. Tu je beskraj metli. Velikih, malih, još manjih.

Pročitajte i  Tradicija: Božićni običaji koje morate da ispoštujete

Postoje razne vrste metli: metla “salonka” koja je najmanja, “bosanka” nešto malo veća i metle sa drškom raznih oblika i veličina. Najskuplja je metla “đanina”, jer ima najviše posla oko nje.

Za razliku od metlara u Selenči, Italijani dobro zarađuju. Metlu koju kupe od nas za nešto više od evra, oni u maloprodaji daju za pet evra. Razlika je prilična. Oni najviše vole “đanine”, dok kod nas najbolje ide “metla sa drškom”. Metlari kažu da od države nemaju nikakvu stimulaciju i da posao uglavnom rade iz muke i opstaju na nuli.

Pročitajte i  Hit snimak zapalio Srbiju: Popularna manekenka Adrijana Lima sluša Lepu Brenu za Božić

metle

Nema ništa bez pravih metli od dobrog sirka, od ovog najboljeg koji se kod nas proizvodi. Pokušali su u svetu da naprave plastične metle, ali ne valja. Ima elektriciteta. Ništa bez sirka, tvrde u Selenči.

Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime