Ovo srpsko selo živi od metlarstva, a metle putuju čak do Južne Amerike

0
2081
Foto: Danicek Metlara

Zanat po kojem je Selenča nadaleko poznata jeste metlarstvo. Srpske i slovačke porodice sa radnicima već decenijama vredno prave metle u svojim metlarama – mini-fabrikama.

Foto: Danicek Metlara
Foto: Danicek Metlara

Metle stvorene u ovom bačkom selu sa većinskim slovačkim stanovništvom, koje se nalazi na oko 150 km od Beograda, otišle su u beli svet i danas čiste domove širom Evrope, Rusije i Amerike. Kvalitetne i tražene metle kupuju Italijani, a odatle stižu čak u Južnu Ameriku.

Više od dve trećine stanovništva bavi se metlarstvom. Dvadesetak privatnih “fabrika” u Selenči napravi dnevno oko 12.000 metli.

Pročitajte i  Pravoslavna nova godina: Praznik koji je sačuvao srpski nacionalni identitet

Metle se prave od sirka – biljke koja spada u red korova i sadi se namenski. Onda se sirak provlači kroz sumpor, da bi metla bila žuta i dezinfikovana. Sledi prvo sečenje, uvezivanje, pa opšivanje.

Foto: Danicek Metlara
Foto: Danicek Metlara

Najbolja metla je ona koja teži 900 grama i ima 11 uboda. Kada se metla opšije, ide još jednom na finalno doterivanje, potkresivanje i šišanje, i odlaže se u skladište. Tu je beskraj metli. Velikih, malih, još manjih.

Pročitajte i  Napravite božićnu česnicu po starim srpskim običajima: Tradicionalni recept za praznični kolač

Postoje razne vrste metli: metla “salonka” koja je najmanja, “bosanka” nešto malo veća i metle sa drškom raznih oblika i veličina. Najskuplja je metla “đanina”, jer ima najviše posla oko nje.

Za razliku od metlara u Selenči, Italijani dobro zarađuju. Metlu koju kupe od nas za nešto više od evra, oni u maloprodaji daju za pet evra. Razlika je prilična. Oni najviše vole “đanine”, dok kod nas najbolje ide “metla sa drškom”. Metlari kažu da od države nemaju nikakvu stimulaciju i da posao uglavnom rade iz muke i opstaju na nuli.

Pročitajte i  SMS poruke za Srpsku novu godinu: Čestitajte Pravoslavnu novu godinu svim dragim ljudima uz ovih 15 fantastičnih čestitki

metle

Nema ništa bez pravih metli od dobrog sirka, od ovog najboljeg koji se kod nas proizvodi. Pokušali su u svetu da naprave plastične metle, ali ne valja. Ima elektriciteta. Ništa bez sirka, tvrde u Selenči.

Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime