Народне псовке: Од кога су Срби преузели навику псовања и ко се и како најчешће псује

0
5475

У нашем народу псовке заузимају велико и значајно место. Оне не само да су одраз унутрашњег стања љутње и беса и већ се псује и када се нечему или некоме обрадујемо, најчешће када видимо некога ко нам је драг. Порекло псовања у српском народу није тачно познато, али се, према неким изворима, сматра да су Срби попримили навику псовања од Мађара.

psovke

Некада се сматрало да су кочијаши велики мајстори псовања, па и дан данас постоји изрека за некога ко много и сочно псује да псује као кочијаш. Псовке узречице и псовке изговорене у шали бацају ружну слику на онога који псује, а псовке изговорене у бесу љутњи могу често довести до свађе, па и туче.

Pročitajte i  The Saint је на Mister D апликацији

Иако је псовање, пре свега, привилегија мушкараца, све је више жена које се, у данашње време, служе овим ”сочним” нашим изразима.

Раније када неко неком опсује Бога или Христа, обично му овај одговори: Што псујеш Бога, поред толиких женских светаца, а  понеко, кад опсује неко божанство, тргне се, скине капу, прекрсти и каже: Боже, опрости ми грешном и мом поганом језику.

Pročitajte i  Чупамо га мислећи да је коров, а у ствари не знамо да је лек за многе болести

Има оних који су нарочито осетљиви када им неко опсује жену, сестру или мајку и тада најчешће долази до туча.

Најчешће се псује: мајка, отац, сестра, жена, дете, прија, свастика, слава, преслава, хлеб, погача, фамилија, свећа, сунце, сунце калаисано, све мртво, све живо у кући, све мртво и живо, читуља, сорта ђаволска, све до кучке и мачке, затим Бог отац, божија матер, Христ Бог, лоза материна, семе материно, дете крваво. Псује се и са глаголом, и без глагола (мајку ти твоју) и са скраћеном верзијом глагола (‘бем ти ‘леба).

Pročitajte i  СРБИН КОЈИ ЈЕ ПРЕОТЕО ЖЕНУ АЛЕНУ ДЕЛОНУ! Био му ТЕЛОХРАНИТЕЉ, након ВРЕЛЕ АФЕРЕ са чувеном глумицом пронађен МРТАВ: Звали га МАНГУП из САВАМАЛЕ

Осим псовки, у љутини се говоре и погрдне речи, као на пример: стрвино, несрећо, ђубре, мрцино, матори, ћелавко, коњу, воле, шашавко и др.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име