Obišao je pola planete, ali u ovaj srpski grad Tito nije hteo ni da priviri: Evo i zašto!

3
9447

Doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je obišao pola sveta ali ovj grad je obilazio u širokom luku, a evo i zašto!
josip broz tito
Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli ovaj grad. Kralj Aleksandar Karađorđević posetio ga je samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, Tito ga je zaobilazio, a ni noviji političari ga nisu naročito “mirisali”. A, izgleda, ni Čačani njih!
Kada smo kod Tita, doživotni predsednik Jugoslavije u istoriji je ostao poznat po svojim svetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju sveta i putovanjima koja su trajala po nekoliko meseci. Ipak, priča kaže, Čačak je izbegavao u širokom luku!
josip broz tito.jpg 1
Tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvek u prolazu, na putu ka Užicu. U Čačak planski nije dolazio gotovo nikada, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu.
I nije vredelo što su ga svaki put na proputovanju na ulicama dočekivale razdragane gomile ljudi… Čačani su u Titovim očima uvek ostali – četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme “Na planini, na Jelici”.
U stvarnosti, izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocenili kao ozloglašeno “komunističko leglo” u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić…
josip broz tito.jpg 3
Međutim, Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta. Stariji Čačani još uvek pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedelju dana ranije, a da je etiketu “buntovničkog grada” i mesta za izbegavanje, zapečatila situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, nestalo struje!
Stil

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Pismo profesorke iz Srbije uzburkalo javnost: Odgajamo zombi generacije koje ne zanima ništa i koji čekaju da "odbleje" život u blaženoj otupelosti

3 KOMENTARA

  1. Bio svedok pre oko 60 + godina. Dočekan na železničkoj stanici. Planiran bio ručak u Takovu. Kroz novoizgrađeni park krenuli peške. Naglu se vratili , bili blizu sadašnjeg kružnog toka, na stanicu. Konobari se ubili noseći iz Takova ogromne poslužavnike. Kao vic se pričalo da se vratio kada je iznad natpisa “Mesara” video parolu “Tito je naš”!

  2. Kroz Valjevo nikada nije ni prošao! Kažu da su Valjevci, prilikom dolaska Draže Markovića i Nikole Ljubičića, okačili veliki transparent “Evo nama Nikole i Draže” pa se Tito opasno iznervirao i naljutio na njih!

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime