PONOS NAŠEG NARODA: Izložba fotografija srpskih junaka i heroja u Vojnom muzeju na Kalemegdanu

0
3452
Srpski junaci i heroji, izvor: srpskapolitika.com

U Vojnom muzeju na Kalemegdanu otvorena je izložba fotografija “Srpski junaci i heroji od 1914. do 1999. godine”, pod sloganom “Nije mrtav ratnik koji pogine za otadžbinu, mrtav je ako je zaboravljen”, koja će biti otvorena do 04. januara 2016. godine.

Među fotografijama nalaze se portreti Stepe Stepanovića, Živojina Mišića, Petra Bojovića, Radomira Putnika, Milunke Savić…

Osim fotografija, izložene su i državne zastave iz različitih perioda, oružje i lični predmeti ratnika. Tako da možete videti i topovsku čauru obrađenu od strane srpskih vojnika na Solunskom frontu, binokl i novčanik vojvode Radomira Putnika, oficirsku sablju Vojske Kraljevine Jugoslavije m21, bajonet k98, pištolj p38 iz naoružanja partizanskih jedinica…

Koncipirane hronološi kroz četiri tematske celine izložene fotografije prikazuju neke od najznačajnijih trenutaka srpske istorije 20. veka.
Mnogi su primeri junaštva gde su srpski borci pokazali svoje humano i ljudsko opredeljenje stupanjem u jedinice, napuštajući svoje domove i porodice, opredeljujući se za borbu svesni da time ugrožavaju vlastiti život. Priznanja koja su dobili ti naši hrabri preci počev od ordena Karađorđeve zvezde do ordena Narodnog heroja još su jedna potvrda njihove hrabrosti i požrtvovanosti. Borbeni duh i dostojanstvo, junaštvo i hrabrost bili su opredeljenje svih sinova Srpskog naroda da se odupru nepravdi i nečoveštvu.

Primirje u Prvom balkanskom ratu potpisano je 4. decembra 1912. godine između saveznika; kraljevina Srbije, Crne Gore, Bugarske i Grčke sa jedne i poražene Otomanske carevine sa druge strane. Tada je oko 400.000 srpskih boraca zaslužilo status „stari ratnik“. Brigu o starim ratnicima – veteranima preuzelo je Ministarstvo Vojno Vlade Kraljevine Srbije za koju su bili od životnog značaja kao borci u ratovima koji su usledili i u kojima su ponovo iskazali svoju spremnost za odbranu Otadžbine.

Stalna muzejska postavka je otvorena svakog dana, osim ponedeljka od 10:00 do 17:00 časova.

Cena karte za odrasle je 150 dinara, za decu 70 dinara, za studente sa odseka Istorija, Istorija umetnosti i Arheologija, kao i za vojna lica ulaz je besplatan.

izvor: Vojni muzej

Radomir_Putnik_Kumanovo_Railway_Station_1912
Radomir Putnik na železničkoj stanici u Kumanovu, 1912. godine, izvor:wikipedia

PROČITAJTE JOŠ: Milunka Savić legendarna srpska heroina

PROČITAJTE JOŠ: Momčilo Gavrić, najmlađi vojnik Prvog svetskog rata

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име