Још једна серија о српском средњем веку: Премијера нас очекује на јесен, а трејлер обећава ВЕОМА узбудљивих 10 епизода

0
729

Љубитељи српске историје средњег века крајем ове године добиће још једну посластицу! И то на јесен!

Док се припремају за дугонајављивану серију “Немањићи – рађање краљевине” и ишчекују да се у биоскопима појави филм “Принц Растко српски” гледаоци ће испред малих екрана уживати у десет полусатних епизода нове играно – документарне серије о српском средњем веку “Српски јунаци средњег века”.

Свака од епизода причаће причу о животу и судбини неког од највећих јунака српског средњег века. Уз обиље илустрација како графичких, дигиталних тако и костимираних, играних, видећемо приче о Марку Краљевићу, цару Душану, браћи Вукашину и Угљеши Мрњавчевићу, кнезу Лазару, Змају Огњеном Вуку, Милошу Обилићу, Вуку Бранковићу, а кроз приче о њима сазнати и много тога о политичко-економској и друштвеној ситуацији, као и свим другим аспектима живота у тадашњој Србији.

Pročitajte i  Препознаће се свака Српкиња: Урнебесна прича Моме Капора о томе како се свађају муж и жена код нас

У реализацији серијала учествовали су еминентни домаћи и страни стручњаци из области историје, археологије, књижевности, етнологије, који су имали нимало лак задатак да на реалан начин представе не само добро познате историјске податке, већ и материјалну културу и све остало што је чинило свакодневни живот у средњем веку.

Сценариста и редитељ ове серије је Гордан Матић, извршни продуцент Јелена Бајић Јочић, продуцент Недељко Бајић. Главни и одговорни уредник научно образовног програма РТС-а Илија Церовић.

Осим разговора са стручњацима и прича главног наратора, у чијој је улози глумац Владимир Алексић, уз вешто укомпоноване стихове из епске народне поезије, које говори глумица Нела Михаиловић, гледаоци ће имати прилику да виде и реконструкције стварних догађаја, кроз комбинацију модерне анимације и играних сегмената у којима ће, уз аутентичне костиме и реквизите, наше средњовековне јунаке “оживети” глумци и статисти, као и чланови Удружења за очување старих заната и вештина “Бели орлови“, Српског витешког реда “Свибор“ и Витешке дружине СВЕ.АРХ.

Pročitajte i  Србин који је свој народ завио у црно: Због чина, новца и славе постао је издајник

У овом пројекту ће први пут бити виђени поједини артефакти и локације значајне за српску средњовековну историју, који до сада никада нису били камером забележени.

Играно-документарна серија Српски јунаци средњег века снимана је на бројним локацијама у Србији и иностранству. Поједини сегменти су заблежени у Београду, Крушевцу, Обедској бари, затим у Призрену, Грачаници, Дечанима, али и у Истанбулу, Прилепу, Скопљу.

Pročitajte i  Тому је савест УБИЈАЛА, месец дана није могао да УМРЕ! Ово је разлог свађе Томе и Новице Здравковића

Серијал је реализован уз снажну подршку и помоћ многобојних државних институција и појединаца. Захвалност екипе заслужује САНУ, СПЦ, Министарство спољних послова РС, Народна библиотека Србије, Влада Аутономне Покрајине Војводине и Покрајински секретаријат за урбанизам, Историјски институт, Војни музеј, Републички завод за заштиту споменика и други.

Емитовање играно-документарне серије Српски јунаци средњег века планирано је за јесен 2017. године на програмима Радио-телевизије Србије.

Трејлер заиста изгледа светски! Уверите се и сами.

Извор: Опанак, РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име