SRPSKI ŠEKSPIR LAZA KOSTIĆ JE TVRDIO DA GA OBILAZI LENKIN DUH: Ovako je to opisao!

0
476

Laza Kostić je bio zaista prava prilika toga doba i mnoge devojke su bile zaljubljene u njega i htele su njegovu pažnju a malo koja je to zaista i uspela. Prva Lazina ljubav bila je Jovanka Kirjaković. Ali nisu imali sreće jer se Jovanka razbolela i umrla od tuberkoloze.

laza-kostic (1)

A u danima tuge nastale su pesem “Pogreb” i “Posle pogreba”

Posle nekog vremena usledile su kratke romanske sa raznoraznim lepoticama toga vremena ali ni pored jedne se nije skrasio.

Laza i Lenka su se  upoznali i zbližili kada je Laza posle dolaska iz Crne Gore rešio da se na neko vreme povuče u dvorac Dunđerskog, gde sa Lenkom iako mlađom 29 godina pronalazi zajedniči jezik i teme u koju se vremenom sve više zaljubljuje.

lenka-laza-620x350

Laza je prosto obožavao da provodi vreme u Lenkinom prisustvu, voleo je da je sluša kako svira klavir, da priča sa njom na francuskom, da idu na izlet kočijama, ali od toga divnog druženja dalje nije išao zbog velike razlike u godinama a i prijateljstva sa njenim ocem.

Pročitajte i  Правила која важе за све грађане: У тренутку кад број оболелих расте, ОВО морате знати!

Zbog tihe patnje Laza je smatra da je najbolje da se oženi sa Julkom Palanački koja je to čekala čitav život. Ona je tada imala 46 godina, a Laza 54. I pored toga on je nikada nije zaboravio. Posle nekog vremena od njegove svadbe dobi je najtužniju vest u životu, da je Lenka preminula od tifusne groznice…

Ostarelog somborskog poetu proganja lik lepotice Lenke. Čak i nakon deset godina od njene smrti, još uvek je tu, u njegovim mislima i srcu. Lepa i neprolazna.

Pročitajte i  Цео свет нам се ДИВИ: Многи не знају да САМО СРБИ на целој планети имају ОВУ вештину!

laza-kostic

Pohodi ga i u snovima, što je i zapisao u svom dnevniku na francuskom jeziku: “Treći avgust 1908. Kada sam se probudio, činilo mi se da još osećam pohotljivu opekotinu njenih usana i teško bi mi bilo da shvatim da je to samo obećanje sa onoga sveta. O, ali kakvo obećanje! Nema zemaljskog blaga koje vredi tog obećanja u snu. Nijedno nepokretno imanje nije tako osigurano kao taj divni odblesak, taj nebeski pozdrav sa one strane groba.”

Snovi postaju svakodnevna opsesija. Laza je opčinjen mrtvom Lenkom Dunđerski. Nestaju svi njegovi strahovi koji su nekada postojali..

Upravo njoj u čast ispevao je poslednju, labudovu, pesmu “Santa Maria della Salute”.

laza kostić

“Zar meni jadnom sva ta divota?

Zar meni blago toliko sve?

Pročitajte i  Записано на дан вашег рођења: Ево који ГРЕХ вам је СУЂЕНО да почините!

Zar meni starom, na dnu života,

ta zlatna voćka što sad tek zre?

Oh, slatka voćko tantalska roda,

što nisi meni sazrela pre?

Oprosti moje grešne zalute,

Santa Maria della Salute.…

Dođe mi u snu. Ne kad je zove

silnih mi želja navreli roj.

Ona mi dođe kad njojzi gove,

tajne su sile sluškinje njoj.

Navek su sa njom pojave nove,

zemnih milina nebeski kroj.

Tako mi do nje prostire kute

Santa Maria della Salute.”

U sedamdesetoj godini dušu je ispustio i čuveni poeta, miljenik naroda, lepi Laza. Iza njega su ostali stihovi i zapisi o jednom životu i ljubavi koja još uvek negde plamti istim sjajem. Možda su konačno našli mir i ljubav, daleko od svih.

stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име