Srpski student postideo francuskog ambasadora: Postavio mu je takvo pitanje, da je ovaj mogao samo da se izvini

0
2990

Prilikom posete Frederika Mondolinija, ambasadora Francuske u Srbiji koji je gostovao na ovom fakultetu u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku, on je postavio pitanje na koje ambasador nije ostao ravnodušan.

Naime, u prvom delu predavanja, ambasador je govorio o aktuelnim dešavanjima, spoljnoj politici Francuske, odnosima Srbije i Francuske. U drugom delu studenti su imali priliku da postave svoja pitanja.

Mondolini se dotakao i teme o istorijskoj žrtvi koju su srpski i francuski vojnici zajedno podneli tokom Prvog svetskog rata.

To je ovom studentu dalo ideju, pa ga je upitao zašto je Srbija bila toliko degradirana tokom proslave stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu na šta mu je Mondolini odgovorio kako je ceremonija planirana mesecima, ali da je do promene rasporeda sedenja došlo u poslednjem trenutku.

Pročitajte i  Savršena kombinacija mleka i čokolade: Neverovatno zdrav desert koji se ne peče, a gotov je za tren

Ambasador je napomenuo kako je u pitanju bila greška i izvinio se, ali isključivo u svoje ime.

Ipak, on je duboko uveren da protokol nije bio slučajnost.

– Nakon održane ceremonije u Parizu, povodom obeležavanja stogodišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu i postavljanja predstavnika Srbije na mesto koje nije adekvatno za nekoga ko predstavlja državu koja je u tom ratu platila najveći danak i izgubila preko milion i 200 000 stanovnika, u svima nama ostao je gorak ukus i duboko razočaranje u Francusku čiji su velikani cenili i divili se srpskoj hrabrosti i borbenosti. Poseta Njegove ekselencije bila je prava prilika da zatražim konkretan odgovor zbog čega je Srbija na taj način degradirana, objasnio je Filip za Espreso.

Pročitajte i  SPREMITE PREBRANAC NA HILANDARSKI NAČIN: Posni pasulj na vodi traje i po nekoliko dana

– Nakon mojih pitanja osećala se vidna nelagoda i sam ambasador je rekao da su pitanja jako teška i da nije siguran da li može da da adekvatne odgovore. Došlo je i do male kontradiktornosti u njegovom odgovoru koji se odnosio na samu ceremoniju. Naime, rekao je da je cremonija jako dugo pripremana, a da je do promene rasporeda sedenja došlo u poslednjem trenutku, što svakako nije logično. Završivši sa izlaganjem Njegova ekselencija se još jednom u svoje lično ime izvinila građanima Srbije, priznavši da je taj diplomatski potez bio velika greška, kaže ovaj momak.

Pročitajte i  NAJLEPŠA BIBLIJSKA IMENA: Moćna, simbolična i veoma retka, imaju dugu tradiciju, a danas su skoro zaboravljena

Espreso

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime