Лето је време за посету српском војничком гробљу у Солуну: Деда Ђорђе са шајкачом на глави и даље чува гробове српских страдалника

0
3079
Ђорђе Михаиловић, чувар српског гробља у Солуну

Ђорђе Михаиловић, данас 91-годишњи старац у српској војној униформи са шајкачом на глави, већ преко педесет година чува гробље српских ратника у Солуну и свакодневно подсећа посетиоце на заборављена сведочанства о херојству и жртви спајајући идеолошки подељене Србе.
Ђорђе Михаиловић (Солун,1. мај 1928) је чувар српског војничког гробља „Зејтинлик“ у Солуну. Више од пола века Ђорђе Михаиловић дочекује и испраћа потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату. Показује им где су похрањене кости њихових предака и чува хумке свих осам хиљада српских страдалника.

С обзиром на то да га здравље више не служи тако добро и да нема мушких потомака, деда Ђорђе добио је замену 2014. године, Предрага Недељковића. И даље, стари чувар Ђорђе  скоро свакодневно обилази гробље, помогне и почисти колико је у могућности.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији
Деда Ђорђе, обилази гробове српских страдалника

Међутим, Ђорђе није једини у својој породици који је чувар гробља. Ево чиме су му се бавили отац и деда и зашто је он данас последњи српски чувар

Први чувар гробља био је Ђорђев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке которске. Саво је сакупио своје мртве другове и саборце, а потом их је чувао до своје смрти 1928. године. После смрти и сам се придружио својим саборцима, сахрањен је на Зејтинлику. Њега је наследио Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Кад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића.
Одликован је јула 2014. године орденом српске заставе другог степена.

Pročitajte i  Укуси домаћих посластица из Caffe Chiara од сада доступни на Mister D

đorđe

 

О Ђорђу Михаиловићу 2013. године снимљен је документарни филм „Последњи чувар”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име