Лепа порука о Србији за цео свет: Српско коло на УНЕСКО-вој листи културне баштине човечанства

0
522

Одлуку о упису кола донео је 7. децембра 2017. године Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 12. редовном заседању које се одржава на острву Чеџу, у Јужној Кореји, објавио је Етнографски музеј у Београду.

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Музеја, процедура за упис традиционалне народне игре коло на Репрезентативну листу нематеријалног култруног наслеђа човечанства започета је на основу одлуке Националног комитета за нематеријално културно наслеђе у децембру 2015. године .

dru-srpsko-kolo-ya-ginisa

Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду припремио је номинацијски досије који је у марту 2016. године Министарство културе упутило у процедуру усвајања.

Pročitajte i  Дуго скривана тајна Оливере Марковић: Једну умрлицу чувала је до краја живота

У саопштењу се наводи да је досије припремљен у сарадњи са предлагачима елемента за Унескову листу, Факултетом музичке уметности, Ансамблом традиционалних игара “Коло” и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије.

Коло је најраспострањенија игра на територији целе Србије, а поред српског православног становништва, које га сматра обележјем националног идентитета, изводе га и друге етничке и конфесионалне заједнице.

Pročitajte i  Подигнут споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Београду: У рукама држи мач и књигу, симболе његове изузетне личности

Изводе га ланчано повезани играчи, уз музичку пратњу, коју играчи прате изводећи различите врсте корака.

“Упис елемента на Унескову листу значи да ће овај део нематеријалног културног наслеђа постати међународно видљивији, али и да ће различите заједнице јасније увидети да деле заједничко наслеђе, подстаћи их да у већој мери комуницирају и буду спремне да учествују у заједничким активностим, програмима и пројектима за очување и преношење елемента”, наводи се у саопштењу.

Лепа порука о Србији за цео свет

Коло играју сви и оно представља нараширенији и најживљи облик нашег културног наслеђа, па је то што је уврштено на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, признање за богатство српске културне баштине и велики успех за Србију, сагласни су саговорници Тањуга.

Pročitajte i  И ове године "Бирам Србију": Нова кампања Туристичке организације Србије

– Унеско је на овај начин послао лепу поруку о Србији целом свету – каже Здравко Ранисавлљевић, предавач Етнокореологије на ФМУ и истиче да је део националног идентитета српског народа је препознат као вредна културна категорија.

(Блиц)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име