Кућа Ђуре Јакшића у Крагујевцу, сручена је пре неколико дана, након што је деценијама пропадала.

У Карађорђевој улици у Крагујевцу данас је почела изградња реплике куће Ђуре Јакшића, здања у коме је најизразитији представник романтизма у српској књижевности и један од најдаровитијих српских сликара 19. века живео неколико месеци, док је радио као учитељ цртања у том граду, пренео је Данас.

Pročitajte i  Сагорева масти и чисти организам: Скините килажу уз помоћ јабуковог сирћета

Након што се, после деценијског пропадања, на кући урушио кров и један део зида, багерима је срушена цела кућа. На њеном месту планира се изградња реплике која би оживела дух времена Ђуре Јакшића и постала место окупљања крагујевачких уметника.

Како је рекао члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић, кућа ће бити саграђена средствима Града и Швајцарске агенције за развој.

Pročitajte i  Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: "Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан"

Желећи да унапредимо културни живот у граду, а с обзиром на потенцијале винског туризма шумадијске регије, у подрумском делу биће промовисана шумадијска вина, док ће горњи део куће бити намењен за садржаје културно-уметничког стваралаштва, рекао је Бјелетић, додајући да верује да ће се те две целине веома добро употпуњавати.

Бјелетић је подсетио да је кућа угрожавала безбедност и да је због тога пре седам година око ње стављена заштитна ограда.

Pročitajte i  Како се правилно честита Васкрс: Христос воскресе, васкрсе, васкресе... Само два облика су прихватљива у нашем језику!

Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу својевремено је предлагао да се кућа Ђуре Јакшића прогласи за споменик културе, али је Републички завод ту иницијативу одбио уз образложење да тај објекат „нема потребну уметничку нити историјску вредност“.

Недељник

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име