Изговора које пушачи користе да би оправдали свој порок има заиста много

Апостол Павле каже: “Све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме”. (1. Кор. 6, 12)

Злоупотреба дувана кроз пушење цигарета су једна од највећих пошасти по човека према православној вери.

Зашто ви пушите?

“Лечим нервозу” је веома често оправдање иако се зна да пушење у суштини има супротан ефекат.

“Моје здравље – мој проблем” … је свакако најчешћи одговор на питање Зашто?

У најмању руку је непристојно када пушач ово изјави особи која се бори за чист ваздух у просторији. Али, не само то, зар нисмо потребни нашим ближњима здрави, а не болесни?

“Од нечега мора да се умре”… Ово се такође веома често чује из уста пушача, али већина од њих ће оставити пушење након констатованог тешког обољења.

“Могу да престанем кад год хоћу, али сада то још увек не желим”… Замислите човека који удара главом у зид, и на питање Зашто? одговара: “Могу да престанем кад год хоћу, али то још увек не желим”…

“Ионако је све затровано”… Да ли би било разумно када би неко јео отпатке хране са сметлишта, уз изговор да је ионако сва храна затрована?

“Боље је и то него да пијем или да се дрогирам”… Још једна у низу неразумних изјава коју неки пушачи потежу у своју одбрану, са таквим поносом као да након ње неминовно следи одавање признања.

“Кад престанем са пушењем, одмах се угојим” … Пушење као начин да се регулише телесна тежина?!

“Лекар ме саветује да оставим цигарете, а и он пуши”… Будите мудрији од таквог лекара и послушајте његов савет.

“Неће баш мене да задеси рак”… То су мислили многи од стотине хиљада људи који умру од рака директно узрокованог дуванским димом.

“То ми је једино задовољство, зар и тога да се одрекнем?” или “Не смем да пушим, не смем да пијем – па зашто онда живим?” Да ли заиста живот не пружа већа задовољства од гушења у отровном диму и уништавања свог и здравља људи око нас?

“Ја пушим само квалитетне цигарете”…

“Не знам шта ћу с прстима”…

Изговора је милион. А шта црква каже за овај порок? Послушајте православни став о овој погубној психоактивној зависности:

 

Балкан Башта

1 KOMENTAR

  1. Greh jeste, ali ima mnogo vecih. Muz me je ostavio sa decom I otisao u Kanadu. Necu da me neko izdrzava I ako izgledam odlicno. Utehu sam nasla u pusenju. Od kada pusim sve mi je lakse. Cigara mi mnogo znaci

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име