Ево шта означавају боје којима фарбамо јаја: Унесите у ваш дом здравље, наду, мир, склад, богатство…

0
959

Свака боја којом на Велики петак офарбамо јаја носи одређену симболику. Најчешће се фарбају црвена јаја као симбол проливене Христове крви за спас људског рода. Зато је црвена боја симбол љубави и жртве за доброту свих људи, али и симбол духовне будности, милосрђа, радости живота и љубави.

Зелена – Осим што је ово боја траве, зелена боја са собом доноси и трачак наде, па представља рођење и обнову. Она је симбол плодности, здравља, наде, свежине и богатства.
Љубичаста – Љубичаста боја током Васкрса представља веру, поверење, стрпљивост и пост.
Плава симболише истину, небо, добро здравље и верност. Светлоплава боја је боја која симболизује рај или небо и воду. Она такође означава почетак новог стварања, мир и склад. Наиме, чисто плаво небо и киша су ти који омогућују развој новог пролећа.

Наранџаста боја означава издржљивост, снагу, амбициозност. Представља наду и повезује се с новим свитањем, почетком новог дана и новог годишњег доба.
Жута боја повезује се са сунчевом светлошћу. То је боја која доноси срећу и радост, а симболише светлост, жетву, младост, чистоћу.
Ружичаста боја симболизује нови, свежи почетак. Такође, ово је боја за коју се везују и заиграност, успех и задовољство.
Златна боја симболише духовност и мудрост, а смеђа великодушност.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име