Рођеног брата Гаврила Принципа убиле су усташе, други је постао херој: Ево шта се десило да породицом Принцип наког Видовданског атентата

0
3361
Аутор: Непознат - ap998281903921. media.npr.org., Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org

Гаврило Принцип остао је запамћен као покретач Првог светског рата и једог од највећих страдања српског народа у историји.

Као члан Младе Босне, која се залагала за окончање аустроугарске владавине, у својој 19. години живота Гаврило Принцип је извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда на Видовдан у Сарајеву 1914. године, што је био повод да Аустроугарска нападне Србију

Гаврило и саучесници у атентату осуђени су на тешку затвосрску казну од дванаест година. У чешком затвору Терзин, где је служио казну, Принцип је окончао свој живот од последица туберкулозе, коју је добио од лоших затворских услова.

Pročitajte i  Десило се на Острогу: Прича оца Гојка Перовића која ће вас научити како да никог не осуђујете!

– Гаврило вероватно није могао да претпостави да ће Аустроугарска започети рат. Он је само веровао у своје идеале. Био је осећајан. Склон уметности. Писао је поезију. Додуше, мало тога је сачувано. Ствари које су заплењене након атентата махом се сада налазе у музејима, но, међу њима нема његових песама – рекао је једном приликом за Курир Бранислав Принцип, унук Гавриловог рођеног брата Николе.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Након атантата на аустроугарског престолонаследника и његову жену цела породица Принцип, његови родитељи Марија и Петар и браћа Јово и Никола, били су на удару аустроугарске полиције.

Ипак, након Великог рата, ситуација се променила, а Гаврилов млађи брат Никола је чак добио аустроугарску стипендију.

Међутим, усташе су га убиле већ почетком Другог светског рата, управо зато што је Гаврилов брат.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

– Цела породица је након тога из Сарајева прешла у Србију. Гаврило није једини члан породице Принцип који је оставио трага у историји. Син старијег брата Јова, Слободан Принцип Сељо, народни херој, покренуо је устанак у западној Босни – каже Бранислав за Курир.

Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име