Koliko ste do sad puta, u situacijama kada vas napadne zarazan smeh najčešće ni iz kakvog posebnog povoda, čuli rečenicu “šta se smeješ k’o lud na brašno”?

Ovu izreku Srbi koriste od davnina i ako se iskreno zamislimo, teško bismo objasnili njenu etimologiju jer nam poređenje ne zvuči baš najjasnije. Međutim, ova stara izreka nastala je povodom jedne vrlo interesantne istorijske priče.

Pročitajte i  Najgospodskija među gradskim pijacama: Nema ko u Beogradu ne zna gde svi putevi Vračara vode

Prema jednoj teoriji smatra se da izraz ima makedonske korene. Tamo je postojao običaj da se duševni bolesnici (koji su se često i histerično smejali) leče uz molitve nad brašnom od kojih su zatim pravljeni hlepčići.

Druga teorija kaže da poreklo ovog neobičnog izraza treba tražiti još u Staroj Grčkoj. Naime…

izreka smejati se kao lud na brašno

Ljudi su tada verovali da božanstva, kao i ljudi, umiru. Ona to čine u jesen i ponovo se rađaju s proleća. Ipak, preko zime, dok su stari bogovi mrtvi, a novi još nisu rođeni, duše mrtvih izlaze na svetlost dana, a jedina zaštita od njih za žive je smeh i radost.

Pročitajte i  Ruski lek iz naroda: Obloge od kupusa i meda koje su naše bake koristile za SVE PLUĆNE tegobe

Zato je to vreme kada razuzdane povorke svečara idu ulicama, igraju po trgovima i obilaze naselja. U tim povorkama naročito mesto zauzilami su likovi budala, dvorskih luda i ostalih lakrdijaša kojima je smeh bio nezaobilazni način teranja straha.

A kako su se ove “lude” često posipale brašnom, da bi bile bele kao mrtvaci koje ismejavaju, ovde treba tražiti korene izreke “smeje se k’o lud na brašno”.

Pročitajte i  Bogojavljenska noć, priča od koje će vam zastati knedla u grlu: "Bože, da mi majka ozdravi" molio se dečak otvorenom nebu

(Dnevno)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime