Koliko ste do sad puta, u situacijama kada vas napadne zarazan smeh najčešće ni iz kakvog posebnog povoda, čuli rečenicu “šta se smeješ k’o lud na brašno”?

Ovu izreku Srbi koriste od davnina i ako se iskreno zamislimo, teško bismo objasnili njenu etimologiju jer nam poređenje ne zvuči baš najjasnije. Međutim, ova stara izreka nastala je povodom jedne vrlo interesantne istorijske priče.

Pročitajte i  Pismo profesorke iz Srbije uzburkalo javnost: Odgajamo zombi generacije koje ne zanima ništa i koji čekaju da "odbleje" život u blaženoj otupelosti

Prema jednoj teoriji smatra se da izraz ima makedonske korene. Tamo je postojao običaj da se duševni bolesnici (koji su se često i histerično smejali) leče uz molitve nad brašnom od kojih su zatim pravljeni hlepčići.

Druga teorija kaže da poreklo ovog neobičnog izraza treba tražiti još u Staroj Grčkoj. Naime…

izreka smejati se kao lud na brašno

Ljudi su tada verovali da božanstva, kao i ljudi, umiru. Ona to čine u jesen i ponovo se rađaju s proleća. Ipak, preko zime, dok su stari bogovi mrtvi, a novi još nisu rođeni, duše mrtvih izlaze na svetlost dana, a jedina zaštita od njih za žive je smeh i radost.

Pročitajte i  Deo Srbije koji je najlepši kada se poseti u jesen: Predeo naslikan najlepšim bojama

Zato je to vreme kada razuzdane povorke svečara idu ulicama, igraju po trgovima i obilaze naselja. U tim povorkama naročito mesto zauzilami su likovi budala, dvorskih luda i ostalih lakrdijaša kojima je smeh bio nezaobilazni način teranja straha.

A kako su se ove “lude” često posipale brašnom, da bi bile bele kao mrtvaci koje ismejavaju, ovde treba tražiti korene izreke “smeje se k’o lud na brašno”.

Pročitajte i  Pitanje na koje ni mnogi Beograđani ne znaju odgovor: Koju pticu u ruci drži Pobednik?

(Dnevno)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime