Колико сте до сад пута, у ситуацијама када вас нападне заразан смех најчешће ни из каквог посебног повода, чули реченицу “шта се смејеш к’о луд на брашно”?

Ову изреку Срби користе од давнина и ако се искрено замислимо, тешко бисмо објаснили њену етимологију јер нам поређење не звучи баш најјасније. Међутим, ова стара изрека настала је поводом једне врло интересантне историјске приче.

Pročitajte i  Он сам ово пије већ 20 година: Рецепт доктора Несторовића за лечење ЧИРА, хеликобактерије и алергије

Према једној теорији сматра се да израз има македонске корене. Тамо је постојао обичај да се душевни болесници (који су се често и хистерично смејали) лече уз молитве над брашном од којих су затим прављени хлепчићи.

Друга теорија каже да порекло овог необичног израза треба тражити још у Старој Грчкој. Наиме…

изрека смејати се као луд на брашно

Људи су тада веровали да божанства, као и људи, умиру. Она то чине у јесен и поново се рађају с пролећа. Ипак, преко зиме, док су стари богови мртви, а нови још нису рођени, душе мртвих излазе на светлост дана, а једина заштита од њих за живе је смех и радост.

Pročitajte i  Добро запамтите ове мудре речи Љубише Самарџића: Оно што је рекао о смислу живота и дан данас се препричава

Зато је то време када разуздане поворке свечара иду улицама, играју по трговима и обилазе насеља. У тим поворкама нарочито место заузилами су ликови будала, дворских луда и осталих лакрдијаша којима је смех био незаобилазни начин терања страха.

А како су се ове “луде” често посипале брашном, да би биле беле као мртваци које исмејавају, овде треба тражити корене изреке “смеје се к’о луд на брашно”.

Pročitajte i  Симптоми прехладе код просечног мушкарца: Сцена из чувене серије "Ђекна" НАСМЕЈАЋЕ вас до СУЗА!

(Дневно)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име