Sunday, February 16, 2025
NaslovnaNaslovnaZaboravljena jela Srbije: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne...

Zaboravljena jela Srbije: Beogradske poslastice koje su nekada bile deo svake nedeljne trpeze

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.

Put nas je doveo i u prestonicu, Beograd gde su se u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 2 belanceta
  • malo soli
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin-šećera

Priprema:

Za beze masu umutite belanca sa solju u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i vanilin-šećer sve veme muteći, da se sav šećer istopi. Dok su nekad domaćice mesile testo, sada je lakše kupiti gotovo lisnato.

Razvucite ga na 2-3 mm, premažite filom i pažljivo urolajte. Isecite ga na šnite debljine 3-4 cm, pa ih poređajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko pola sata.

I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni, za početak, uživajte u video prilogu, a onda pročitajte i recept ispod…

Beogradski uštipci

Sastojci:

  • 150-200 g sira
  • 1 jaje
  • 2 dl jogurta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica šećera
  • soli po potrebi
  • oko 500 g brašna

Priprema:

Ispasirajte sir, dodajte jaje i promešajte. Sipajte jogurt, sodu bikarbonu, šećer i so, ujednačite masu, pa postepeno dodajte brašno i zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Premesite, razvucite i secite pravougaonike. Pokrijte krpom. Uključite ringlu na najjače, sipajte dosta ulja u tiganj i pre prženja svaku pirošku malo razvucite rukama. Piroške pržite s obe strane da budu zlatnožute. Odlažite ih na papirnu salvetu da upije višak masnoće.

Beogradski uštipci

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments