U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.
Put nas je doveo i u prestonicu, Beograd gde su se u starim varoškim kućama spremale ružice sa beze filom.
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 2 belanceta
- malo soli
- 10 kašika šećera
- 1 kesica vanilin-šećera
Priprema:
Za beze masu umutite belanca sa solju u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i vanilin-šećer sve veme muteći, da se sav šećer istopi. Dok su nekad domaćice mesile testo, sada je lakše kupiti gotovo lisnato.
Razvucite ga na 2-3 mm, premažite filom i pažljivo urolajte. Isecite ga na šnite debljine 3-4 cm, pa ih poređajte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko pola sata.
I beogradski uštipci su bili naširoko čuveni, za početak, uživajte u video prilogu, a onda pročitajte i recept ispod…
Beogradski uštipci
Sastojci:
- 150-200 g sira
- 1 jaje
- 2 dl jogurta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica šećera
- soli po potrebi
- oko 500 g brašna
Priprema:
Ispasirajte sir, dodajte jaje i promešajte. Sipajte jogurt, sodu bikarbonu, šećer i so, ujednačite masu, pa postepeno dodajte brašno i zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Premesite, razvucite i secite pravougaonike. Pokrijte krpom. Uključite ringlu na najjače, sipajte dosta ulja u tiganj i pre prženja svaku pirošku malo razvucite rukama. Piroške pržite s obe strane da budu zlatnožute. Odlažite ih na papirnu salvetu da upije višak masnoće.
