Заборављена јела Србије: Београдске посластице које су некада биле део сваке недељне трпезе

0
407

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе.

Пут нас је довео и у престоницу, Београд где су се у старим варошким кућама спремале ружице са безе филом.

Састојци:

  • 500 г лиснатог теста
  • 2 беланцета
  • мало соли
  • 10 кашика шећера
  • 1 кесица ванилин-шећера

Припрема:

За безе масу умутите беланца са сољу у чврст снег, постепено додајте шећер и ванилин-шећер све веме мутећи, да се сав шећер истопи. Док су некад домаћице месиле тесто, сада је лакше купити готово лиснато.

Pročitajte i  Пита са сиром и копривом од готовох кора: Најздравија икад за све љубитеље теста

Развуците га на 2-3 мм, премажите филом и пажљиво уролајте. Исеците га на шните дебљине 3-4 цм, па их поређајте у подмазан плех и пеците на 180 степени око пола сата.

И београдски уштипци су били нашироко чувени, за почетак, уживајте у видео прилогу, а онда прочитајте и рецепт испод…

Pročitajte i  Слаткиш инспирисан српском принцезом: Торта Јелисавета савршен спој укуса и текстуре одушевиће све сладокусце

Београдски уштипци

Састојци:

  • 150-200 г сира
  • 1 јаје
  • 2 дл јогурта
  • 1 кашичица соде бикарбоне
  • 1 кашичица шећера
  • соли по потреби
  • око 500 г брашна

Припрема:

Испасирајте сир, додајте јаје и промешајте. Сипајте јогурт, соду бикарбону, шећер и со, уједначите масу, па постепено додајте брашно и замесите меко тесто које се не лепи за руке. Покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер на пола сата. Премесите, развуците и сеците правоугаонике. Покријте крпом. Укључите ринглу на најјаче, сипајте доста уља у тигањ и пре пржења сваку пирошку мало развуците рукама. Пирошке пржите с обе стране да буду златножуте. Одлажите их на папирну салвету да упије вишак масноће.

Pročitajte i  Чорба по рецепту монаха са Хиландара: Укусна, здрава и препуна витамина
Београдски уштипци

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име