Где се налази дворац Стефана Немање: Две Градине воде битку за место Старог Раса

0
4755

Многи од нас не знају где је био дворац родоначелника династије Немањића. После две деценије истраживања, којима је руководила академик Јованка Kалић, радови су напрасно престали, иако су откривени бедеми, три цркве, палата и капела, па ни данас није решена велика дилема српске историје.

dvorac Stefana Nemanje u Rasu

Ова жена, једно од најпознатијих научних имена из историје Византије и средњег века у Србији и Европи, посветила је цео свој век доказивању тезе да Стари Рас, престоница Стефана Немање,  није био на Пазаришту код Сопоћана, како тврди званична историја, већ на Градини, брду поред новог пута Рашка – Нови Пазар, удаљеном непун километар ваздушном линијом од Петрове цркве –

На брду Градина у месту Постење, до 80их година није било никаквих трагова археолошког локалитета. Археолошка истраживања локалитета вршена су 1982, 1983. и 1984. године. Тад су откривене три цркве, палата, капела, остаци бедема и утврђења, што указује да је овде могло бити Немањино престоно место. Налазиште је уведено у централни регистар 1991.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

dvorac Stefana Nemanje u Rasu

Али, било је и још увек има оних који сматрају да историчарка Јованка Kалић није у праву и да је Стари Рас био на Градини, али не оној у Постењу, већ на Пазаришту близу Сопоћана. Најупорнији заговорник ове верзије је проф. др Марко Поповић са Балканолошког института у Београду, такође велико научно име, који је добар део свог животног и радног века посветио Старом Расу.

dvorac Stefana Nemanje u Rasu

НИ ЈЕДНО НИ ДРУГО НИЈЕ ДОKАЗАНО. РАДОВИ СУ СТАЛИ. А ЕВО И ЗАШТО-
Међутим, иако су истраживачи на обе Градине били на дохват до проналаска Немањиног дворца, већ дуже од деценије све је стало. Држава више није давала новац, екипа Јованке Kалић морала је да се повуче, а њен локалитет Градина-Постење, који је само делимично конзервиран, почео је да зараста у коров и пропада.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

dvorac Stefana Nemanje u Rasu

– Тако данас имамо два стара Раса, Марков и Јованкин, туристи би хтели да обиђу оба, Марков је приступачан, а до Јованкиног се, иако је својевремено пробијен и насут пут, стиже само пешице или добрим теренцем – објашњава Мирко Поповац, историчар и публициста из Новог Пазара.

dvorac Stefana Nemanje u Rasu

Ранко Филиповић, домаћин из Постења који живи тик уз Градину, жали што губимо сопствену историју:

– Дуже од деценије дружили смо се са археолозима, помагали им, копали са њима и радовали се њиховим открићима, сваког лета смо се на Градини спонтано окупљали, а онда бисмо, сваке године, на крају истраживачких радова, обично на Велику или Малу Госпојину, организовали и народни сабор.

dvorac Stefana Nemanje u Rasu

Долазило је много људи и ван Новог Пазара да виде шта је тог лета урађено, а онда је све то из нама непознатих разлога стало, а локалитет који открива најсветлији део наше историје зараста у коров!

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

МОЖДА БАШ ДАНАШЊИ НОВИ ПАЗАР KРИЈЕ ТАЈНУ НЕМАЊИНОГ ДВОРА-

Неки научници сматрају да Стари Рас није био ни на Пазаришту, ни у Постењу већ на простору где се данас налази Нови Пазар. Било је, кажу, и пуно трагова за овакве тврдње, али су они, из политичких и неких других разлога и немарношћу државе, изградњом разних објеката или покривени или потпуно уклоњени.

dvorac Stefana Nemanje u Rasu

По овој верзији, Стефан Немања је своју престоницу градио у долини, где му је све било надохват руке, на околним узвишењима манастире, летњиковце и одбрамбена утврђења.

Извор и фото: vestionline

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име