Колач на кукурузовини: Стари, традиционални рецепт наших бака за слаткиш који враћа у детињство

Много је оних који се сећају, а нажалост ретки су они који су од својих бака савладали умеће прављења ове посластице. Као деца смо их јели зими, недељом. Нестрпљиво бисмо трчкарали око стола, на ком је бака растезала тесто, и чекали их да мотамо на кукурузовину. Правила би се пуна фуруна. А окрајке, који остану вишак од растезања, бака би нам пекла на плотни. Прво бисмо се почастили њима, да брже савладамо нестрпљење док не буду колачи печени.

Ево старог рецепта наших бака!

Фото: Практична жена/ принтсрин Јутјуб

Састојци:

1 кг брашна
3 дл млека
2 дл воде
2 јајета
3-4 кашике уља
1 коцка квасца
2 кашике масти
6 кашика шећера
– Можете додати и мало цимета, по жељи
– Курзовина за мотање. Ако немате, могу и неке штапићасте модле за тесто, или импровизујте како је вама згодније.

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Припрема:

У дубљу посуду помешајте топло млеко и млаку воду. Затим додајте 4 кашике шећера и измрвите један квасац. Оставите 10-ак минута на топлом месту.

Фото: Практична жена/ принтсрин Јутјуб

Замесите тесто у које сте додали јаја, уље, мало соли и квасац са млеком и водом. Тесто би требало да буде врло мекано. Од добијеног теста направите две јуфке, које на мало подбрашњеном стољњаку развијете оклагијом у круг величине плитког већег тањира. Намажите га са мало уља и оставите да одмара око пола сата.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

Када је тесто одморило, још мало га истањите оклагијом у круг, па га онда лагано развлачите длановима колико год можете по столу. Десиће вам се сигурно да тесто почне да пуца, али ништа за то, јер се на крају неће ни приметити. Откинути задебљане рубове (од овога можете правити чувене окрајке на уљу, које смо сви као деца волели).

Намажите га машћу, поспите циметом по укусу и кристал шећером, па ролајте помажући се стољњаком – прво једну, па онда и другу страну до пола. Исеците их ножем по средини, да добијете 2 ролнице.

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Сеците сваку ролну онолико колико вам је потребно да је увијете око кукурузовине.

Фото: Практична жена/ принтсрин Јутјуб

Сваку ролницу уваљајте у кристал шећер и ређајте у плех. Поновите поступак док се не утроши цело тесто. Премажите мућеним јајетом и пеците око пола сата на 180 Ц. Извадите их из калупа и сервирајте. Најлепше су кад су још топле.

Пријатно!

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...