Stari srpski običaj koji i dalje živi u Mionici: Sveti zapisi u kori drveta

0
1245

U okviru kolektivnih svečanosti mioničkog kraja izdvaja se običaj pod nazivom zavetina ili seoska slava.

Zanimljivo je da se u nekim selima mogu videti stari hrastovi, lipe i drugo drveće na čijim stablima je urezan krst. Takvo drvo zove se zapis i  ima centralnu ulogu u obredima vezanim za litije u okviru seoskih slava.  Drvo postaje „zapis“  činom osveštenja, pri čemu se u njegovu koru urezuje, odnosno obnavlja već postojeći trag urezanog krsta.

Pročitajte i  Novi recept za pileći paprikaš: Jedna stvar menja ukus potpuno! Domaćice se kunu da je bolje od tradicionalnog

Zapis je sveto drvo i ne sme se oskrnaviti na bilo koji način. Glavni deo ceremonije podrazumeva litiju koju predvodi sveštenik. Litija obilazi atar sela i zaustavlja se kod zapisa, gde sveštenik čita molitve. Na zapisu se obnovi urezan krst i drvo se okadi. U toku ceremonije  održava se i bogosluženje,  lomi se kolač a nakon toga se priprema svečani ručak za učesnike litije i goste. Seoske slave su najčešće u periodu od Uskrsa do Petrovdana.

Pročitajte i  Manastir na jugu Srbije u kome su Turci zakopali 12 ŽIVIH NEVESTI: Danas se u njemu događaju brojna ČUDA!

U mioničkom kraju ovaj običaj se godinama sprovodi u selima Sanković, Ključ, Gunjica i mnogim drugim. Na Spasovdan u nekim selima Mionice,  pravi se krst od leskovog drveta i stavlja na sve useve.

Zapisi su bili ranije uobičajeni u selima u kojima nije bilo crkve. Ovaj običaj je prisustvom sveštenika i bogoslužnjem  hristijanizovan, mada vuče korene iz starih kultova obožavanja drveća.

Pročitajte i  Slavimo Markovdan: Loš dan za OVU VRSTU LjUDI, jednu stvar nikako ne smete raditi da vas ne bi pratila nesreća!

Autor teksta: Ivana Đurić, dipl. etnolog i antropolog

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime