Старински колач који се врло једноставно прави и ком ниједна генерација не може одолети!
Састојци за плех по мери 32 цм:
3 јајета
2 шољице брашна
2 шољице гриза
1 шољица уља
2-3 шољице шећера
мало цимета
1 ванилин шећер
1 прашак за пециво
1/2 кг шљива
1 кашика какаоа
корица лимуна
Припрема:
Умутити беланца са шећером у чврст шне, додати жуиманца, брашно са помешаним прашком за пециво, гриз, уље. Тесто поделити на два дела, у један део додати какао,добро измешати и ставити да се пече 5 мин на 180 степени.
Извадите колач после 5 мин. па поређати шљиве које сте претходно исекли на пола и нормално одбацили кошчице. Преко шљива сипајте мало цимета.
У светли део теста додајте рендану корицу лимуна и ванилин шечер. Све добро измешати и сипати преко поређаних шљива. Лепо распоредити и вратити да се пече још 30 мин. Преко колача можете ставити шећер у праху.
Извор: Бакина кухиња