Старински колач за жутим филом: Мекан и сочан, буквално се топи у устима

0
1515
Foto: Youtube/prtsc/ Sašina kuhinja

Састојци за тесто: 350 г шећера, 1 ванилин шећер, 2 јаја, 1 кашика сока од лимуна, 400 мл млека, 150 мл уља, 200 г млевених ораха, 400 г брашна, прстохват соли, 1 прашак за пециво.

Жути фил: 700 мл млека, 100 г шећера, 2 пудинга од ваниле, 125 г маргарина или путера.

Браон фил: 700 мл млека, 100 г шећера, 2 пудинга од чоколаде, 125 г маргарина или путера.

Припрема: Прво се прави тесто: шећера, ванилин шећер, јаја и кашика сока од лимуна мутити док се не добије смеса јарко жуте боје. Уз непрестано мућење лагано додавати млеко на највећој брзини, па смањити брзину и лагано додавати уље и млевене орахе, уз непрестано мућење. Kашику по кашику додавати и брашно претходно помешано са сољу и прашком за пециво.

Pročitajte i  Najpoznatija baba naše istoje, majka velikih junaka- Baba Višnju volela je cela Srbija

Велики плех од рерне добро подмазати и посути брашном, па излити смесу и пећи на 170 степени 30 минута. Искључити рерну, одшкринути је и оставити колач унутра још 10 минута. Затим извадити и оставити 20 минута у плеху да се хлади, па извадити кору и пресећи на пола, да се добију две велике, тање коре. Једну вратити у плех, ако треба поравнати ножем.

Pročitajte i  Узео је своју жену и одвео ДРУГОМЕ - Наша прича о ВИТЕЗУ због које нећете моћи да задржите сузе

Припремити жути фил: 2 пудинга од ваниле размутити у 100 мл млека, а остатак ставити да проври са100 г шећера. У скуван пудинг убацити 125 г маргарина или путера и мешати жицом док се потпуно не отопи и сједини с филом. Прелити преко прве коре, па преклопити другом кором.

Браон фил скувати на исти начин као жути, и прелити преко друге коре.

Pročitajte i  Скривени бисер Србије: Планина дивљих коња на којој цветају поља нарциса

Посути сецканим орасима и оставити да се хлади најмање 4 сата у фрижидеру, а најбоље целу ноћ. Уживајте у сласним, меканим коцкицама!

Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име