Старински колач за жутим филом: Мекан и сочан, буквално се топи у устима

Састојци за тесто: 350 г шећера, 1 ванилин шећер, 2 јаја, 1 кашика сока од лимуна, 400 мл млека, 150 мл уља, 200 г млевених ораха, 400 г брашна, прстохват соли, 1 прашак за пециво.

Жути фил: 700 мл млека, 100 г шећера, 2 пудинга од ваниле, 125 г маргарина или путера.

Браон фил: 700 мл млека, 100 г шећера, 2 пудинга од чоколаде, 125 г маргарина или путера.

Припрема: Прво се прави тесто: шећера, ванилин шећер, јаја и кашика сока од лимуна мутити док се не добије смеса јарко жуте боје. Уз непрестано мућење лагано додавати млеко на највећој брзини, па смањити брзину и лагано додавати уље и млевене орахе, уз непрестано мућење. Kашику по кашику додавати и брашно претходно помешано са сољу и прашком за пециво.

Велики плех од рерне добро подмазати и посути брашном, па излити смесу и пећи на 170 степени 30 минута. Искључити рерну, одшкринути је и оставити колач унутра још 10 минута. Затим извадити и оставити 20 минута у плеху да се хлади, па извадити кору и пресећи на пола, да се добију две велике, тање коре. Једну вратити у плех, ако треба поравнати ножем.

Припремити жути фил: 2 пудинга од ваниле размутити у 100 мл млека, а остатак ставити да проври са100 г шећера. У скуван пудинг убацити 125 г маргарина или путера и мешати жицом док се потпуно не отопи и сједини с филом. Прелити преко прве коре, па преклопити другом кором.

Браон фил скувати на исти начин као жути, и прелити преко друге коре.

Посути сецканим орасима и оставити да се хлади најмање 4 сата у фрижидеру, а најбоље целу ноћ. Уживајте у сласним, меканим коцкицама!

Стил

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...