НАЛАЗИ СЕ НА ВРХУ ЗГРАДЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ И НА СВИМ НАШИМ НОВЧАНИЦАМА: Ова жена се крије иза чувене статуе која носи назив Србија!

0
649
Foto: Аутор: George M. Groutas - https://www.flickr.com/photos/jorge-11/3770049199, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52693859

И Београд има свој Kип слободе. Статуа која носи назив „Србија“ налази се на врху зграде Владе Србије. На известан начин, ова статуа налази се и у нашим новчаницима, односно, на жигу на личној карти.

Иако је у Немањиној улици скоро увек гужва, многи пролазници, због висине на којој се налази, не примећују бронзану статуу на врху зграде Владе Републике Србије.То је једно од најстаријих дела вајара Ђорђа Јовановића, високо три метра и тешко скоро тону, изливено 1927. године у Прагу. Некада је ова зграда, изграђена по пројекту чувеног архитекте Николаја Kраснова, припадала Министарству финансија Kраљевине Југославије. Зато је доскора постојала дилема да ли је прави назив статуе Југославија или Србија.

„Питање званичног назива, знате, то је скулптурско дело које украшава једно архитектонско дело, али пошто је постављено у време Kраљевине Југославије, онда је вероватно, јер било би необично да се говорило Србија. Вероватно се говорило да симболизује Југославију, јер то је време Kраљевине Југославије и службена доктрина је била да у држави живи један, југословенски народ“, наводи историчар Небојша Дамњановић.

Назив се вероватно мењао, али је извесно да статуа симболизује Србију, па је то сада њено право име. Године 1938. дозидан је спрат на Министарству финансија са куполом и на врх је постављена статуа са ликом лепе жене, која у десној руци држи бакљу.

Нема тачних података о томе ко је она, али се претпоставља да је Загорка Цвјетичанин била модел вајару Ђорђу Јовановићу. Није то једина скулптура везана за архитектуру. У Београду их има много, често пролазимо поред њих, не знајући чија су то дела и шта представљају.

„Људи, верујем, често не обрате пажњу. Стотине и стотине скулптура постоје, не истих и тако маркатних. Ово је ипак зграда Владе Србије“, додаје историчар.

Да ова статуа симболизује Србију, потврђује и наш најважнији лични документ. Ако погледате своје личне карте, видећете жиг у позадини испод података.

„Сама скулптура оличава, персонификује Србију у пуном значењу и смислу – земљу, народ, целу историју, све што чини Србе Србима и Србију Србијом. Наравно, када се каже Србија, онда се ту подразумевају и грађани другачијег порекла, али ако нисмо сви Срби, сви смо грађани Србије“, напомиње историчар Небојша Дамњановић.

Ово уметничко дело није увек изгледало овако. Према познатој причи, комунисти су после Другог светског рата исекли скулптуру, одсекли девојци руку и уместо круне заварили другу руку која држи бакљу. Због тога ова биста подсећа на Kип слободе у Њујорку.

Извор: РТС/ Serbian Times

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име