Све жене Стефана Првовенчаног: Промућурним женидбама до краљевске круне

1
16498

У овом тексту биће  речи о оном сегменту живота Стефана Првовенчаног у ком се спаја приватан живот овог великог владара и државника са политиком коју је водио како би дошао до царске круне, и тиме издејствовао самосталност, те стекао све средњевековне атрибуте државности за Србију.
Тај приватан живот Стефанов подразумева његове три жене, владарке, од којих ниједна није дочекала да постане краљица већ су све три биле велике жупанке.
stefan prvovenčani
Упознајте прву жену Стефана Првовенчаног, интригантну владарку византијског порекла која је због свог понашања била приморана да напусти Србију.
Јевдокија била је синовица византијског цара Исака Другог Анђела и кћерка потоњег цара Алексија Трећег. Брак принца Стефана са Евдокијом склопљен је, по свој прилици, 1191. Тако је принц Стефан Немањић 1195. постао први српски севастократор и први странац са овом титулом у Византији.
Јевдокија није покушавала да се меша у послове државе док је велики жупан био њен свекар Стефан Немања. Стефану Првовенчаном је родила сина Радослава, рођеног 1192. и кћерку Комнину.
Међутим…
stefan prvovenčani
Од тренутка када је постала велика жупанка, Јевдокија је почела да користи своје право да учествује у владању над српском државом. Чак су Срби морали пристати, стоји забележено, да Јевдокија буде учесница највише власти у Рашкој као што су биле августе у Византији.
Стефанов и Јевдокијин брак вероватно је утицао и на то да се велики Стефан Немања престола одрекне у корист средњег сина, а не најстаријег Вукана. Евдокија је имала јак утицај на васпитање деце, посебно сина Радослава, који је учен и научен да се више осећа као Грк него као Србин. То ће га касније скупо коштати.
stefan prvovenčani
Брак са Евдокијом који је Стефану Немањи ИИ Првовенчаном можда пресудно помогао да наследи престо окончао се убрзо после смрти Стефана Немање И, а још док је у Византији владао Евдокијин отац цар Алексије ИИИ Анђео. Око 1201. Стефан Немања ИИ је оптужио Евдокију за прељубу и отерао је.
Бивша супруга је српског владара описала као прељубника и пијаницу. Да би се осветила мужу за наводна неверства, Евдокија се и сама упустила у брачне преваре. Постоје извори који кажу да ју је Стефан ухватио у неверству, па је због тога наредио да јој се скину хаљине, и нагу, само у кошуљи, отерао је из Србије. Има и оних записа у којима се тврди да је Евдокија била болесна. Наводи се да је имала шугу. Било како било, тек, Евдокија је, не рачунајући њену свекрву Ану, била прва византијска принцеза на двору Немањића, али и прва жена која је морала да напусти Србију.
Суштина брачног разлаза ипак је више била политичке природе. У то време, Стефан је био у сукобу са старијим братом Вуканом. Промућурни Стефан и сам се почео окретати према западу. Зашто? Принцеза с Босфора била је потребна у време склапања мира с Византијом. То је одговарало и једној и другој страни. Али, углед и моћ Византије нагло су опадали, а Латини су се приближавали Цариграду. Евдокија је сада постала сметња за нове односе с Латинима.
Након десет година заједничког живота, Стефан је, 1201. године, отерао Евдокију. Цариградска црква разрешила је њихов брак 1201/1202.
Неверство Евдокијино, без обзира на све друге околности, оставило је трага на Стефановој души. Да није лако поднео срамоту због жениног неверства, потврђују речи које је касније записао: Часна жена у дому мужа свога дража је од свакога бисера и драгога камена.

Због сукоба с братом Вуканом, кога су подржавали Угари, Стефан је тражио савезника, и нашао га у Бугарској. И Бугари су били непријатељи Угара. Уговор о пријатељству је, како се чини, потврђен тако што се Стефан оженио блиском рођаком цара Колојана (Лепи Јован). Она је Стефану родила сина Владислава, који ће постати трећи краљ, и Предислава, који се рано замонашио, био захумски епископ, а потом и архиепископ српски Сава Други. Ова жена је умрла 10 година после венчања са Стефаном.
Да ли је умрла од туге јер је Стефан и њу после неколико година брака отерао?
stefan prvovenčani
Да би остварио свој циљ, мудри Стефан није бирао средства. Од папе Иноћентија Трећег тражио је краљевску круну. Због противљења Угарске, папа је одбио да му додели краљевско достојанство. Али, Стефан не одустаје. Како је Венеција имала приличног утицаја на политичке прилике земаља на Балкану, Стефан се зближио с породицом млетачких дуждева. Млетачка принцеза Ана Дандоло постаје његова трећа жена 1207/08.
Стефанов брат Сава знао је да је женидба с католикињом значила почетак сарадње с папом. А кора папиног хлеба је тврда и није за нас Србе, говорио је највећи српски подвижник и богољубац. Ана је Стефана наговарала и он је начелно прихватио да се одрекне православне вере, али то обећање није испунио.
Нови папа Хонорије Трећи послао му је, 1217. године, златну краљевску круну. Стефан Немањић постао је први немањићки краљ Србије, првовенчани краљ.

stefan prvovenčani
Pavle Paja Jovanović ” Krunisanje Stefana Prvovenčanog”, Sv. Sava kruniše brata Stefana,

Али, иако много млађа, ни Ана Дандоло није доживела да постане краљица. Умрла је пре крунисања. Стефану је оставила сина Уроша I, будућег четвртог краља, и кћерку Ренијеру.

Опанак, Новости

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име