“Stena pod pismom” misterija na obroncima Tare o kojoj se gotovo ništa ne zna

0
1665
Foto: ba

Misterija za koju nema rešenja ni dan danas, a veliko je interesovanje i arheologa, paleografa, petrologa, istoričara umetnosti pa čak i hemičara za ove crteže u selu Žlijeb.

stena pod pismom
Foto: ba

“S koljena na koljeno sam čuo da je tu, pa čak i hiljadu godina. Spiraju vode, sunce grije, farba – stoji“, kaže Mehmed Softić iz Žlijeba, kod Višegrada.

Dosadašnji pokušaji datovanja pomoću analiza boja smeštali su ih u kasni neolit, šesti, sedmi i srednji vek. Dvojica naučnika iz Nemačke i Francuske svojevremeno su uzeli uzorak boje za analizu, ali odgovor u selo Žlijeb nije stigao.

Pročitajte i  Svi je bacamo, jer mislimo da je nezdrava: 4 razloga zbog kojih ćete jesti pileću kožicu svakog dana

U arheološkim zapisima, stena se prvi put pominje 1891. godine, kada je Stratimirović, posle obilaska ovog terena, opisao ono šta je pronašao i video.

Kasnije o steni piše i  Đura Basler, ali nikakvih značajnijih istraživanja ovoga lokaliteta nije bilo.  Na crtežima su prikazani konjanici sa kopljem, orlovi, svastike, možda i slova, jer Stratimirović pominje „F“, „O“ ili „U“, i obrnuto „C“, svi ti simboli samuju pod Tarom, kao zaboravljeni čuvari tajni. I po svemu sudeći, nisu jedini.

Pročitajte i  Najbolja pita od jabuka: Sočna i slatka, zadovoljiće sva vaša čula!
stena pod pismom
Foto:vesti.rs

„Može da se veže, da kažem, za vreme posle Hrista, i to, od seobe naroda, pa na ovamo, po mom ličnom mišljenju. Dakle, ovde se pominju ta četiri slova, koja su ćirilička, ako to uopšte jesu slova, to malo podrobnije treba pogledati i protumačiti. U bosanskoj epigrafici nema slova ‘F’, slovo ‘I’ se drugačije piše, slovo ‘C’ se drugačije piše, a opet, ako su ćirilička slova, znate, vi ne možete da idete tako daleko u prošlost, od nekog srednjeg veka“, objašnjava muzejska savetnica Emina Zečević iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Pročitajte i  Srbija iz Nigerije: Neobična devojka sa jedinstvenim imenom jedva čeka da upozna zemlju po kojoj nosi ime

Podrobnije analize za sada nema, odgovori se i dalje čekaju, a crteži i dalje odolevaju zubu vremema i bude maštu istraživača.

rts.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime