“Стена под писмом” мистерија на обронцима Таре о којој се готово ништа не зна

0
2083
Foto: ba

Мистерија за коју нема решења ни дан данас, а велико је интересовање и археолога, палеографа, петролога, историчара уметности па чак и хемичара за ове цртеже у селу Жлијеб.

стена под писмом
Фото: ba

“С кољена на кољено сам чуо да је ту, па чак и хиљаду година. Спирају воде, сунце грије, фарба – стоји“, каже Мехмед Софтић из Жлијеба, код Вишеграда.

Досадашњи покушаји датовања помоћу анализа боја смештали су их у касни неолит, шести, седми и средњи век. Двојица научника из Немачке и Француске својевремено су узели узорак боје за анализу, али одговор у село Жлијеб није стигао.

Pročitajte i  Svi Srbi vole ovaj običaj- evo zašto se ocu cepa košulja kada se dobije dete

У археолошким записима, стена се први пут помиње 1891. године, када је Стратимировић, после обиласка овог терена, описао оно шта је пронашао и видео.

Касније о стени пише и  Ђура Баслер, али никаквих значајнијих истраживања овога локалитета није било.  На цртежима су приказани коњаници са копљем, орлови, свастике, можда и слова, јер Стратимировић помиње „Ф“, „О“ или „У“, и обрнуто „Ц“, сви ти симболи самују под Таром, као заборављени чувари тајни. И по свему судећи, нису једини.

Pročitajte i  Пронађи свој датум рођења и цвет који те описује: Сазнај КАКВА те судбина чека помоћу старословенског хороскопа
стена под писмом
Фото:вести.рс

„Може да се веже, да кажем, за време после Христа, и то, од сеобе народа, па на овамо, по мом личном мишљењу. Дакле, овде се помињу та четири слова, која су ћириличка, ако то уопште јесу слова, то мало подробније треба погледати и протумачити. У босанској епиграфици нема слова ‘Ф’, слово ‘И’ се другачије пише, слово ‘Ц’ се другачије пише, а опет, ако су ћириличка слова, знате, ви не можете да идете тако далеко у прошлост, од неког средњег века“, објашњава музејска саветница Емина Зечевић из Народног музеја у Београду.

Pročitajte i  Свако треба да зна: Ево шта значи ако сте рођени парног, а шта непарног датума

Подробније анализе за сада нема, одговори се и даље чекају, а цртежи и даље одолевају зубу времема и буде машту истраживача.

rts.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име