Данас нема оваквих величина: Српски војвода Степановић одбио је да прими државну пензију, јер је ПРЕВЕЛИКА

0
3170

Степа Степановић је због победе у Церској бици постао тек други човек који је у Србији добио чин војводе. Заслуге му се одају и за брз пробој Солунског фронта, те за елиминисање Бугарске из рата.
Међутим, овај Војвода није желео никакве привилегије од државе, нити новчане награде. Постоји чувена прича која потвђује колика је људска громада био овај човек и колико скроман и приземан, поред свега.У заслужену пензију Војвода Степа Степановић отишао је две године након краја Првог светског рата. Осим породичне куће у Кумодражу, где су му браћа живела и бавила се земљорадњом, војвода није поседовао никакву другу имовину. Одбивши многе поклоне и привилегије, по пензионисању је живео у кући свог таста, Веселина Милановића, у Чачку.
Савременици су забележили да Степа Степановић није трпео било какве повластице. Живео је и радио под паролом “отаџбини се даје све, а од ње се не узима ништа”. Онда можда ни не чуди прича о војводиној првој пензији коју су забележиле тадашње новине!

Степа Степановић своју прву пензију није ни примио!

Pročitajte i  MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O SVOM SPASENJU IZ PAKLA DROGE: Ovako svedoči ostroški podvižnik o izlečenju kroz veru i stradanju bliskih prijatelja

Када је поштар дошао да му је уручи, војвода га је једноставно послао назад са наредбом да се пензија смањи, јер је сматрао да је превелика!
Шта је Војводу навело на овакво поступање?
Као српском војводи и истакнутом ратнику у свим дотадашњим ратовима, Степи Степановићу је припала државна пензија у вредности од 3.000 тадашњих динара.
– Мангупи! Мангупи! Хоће да упропасте државу! Враћај паре, момче! Нека бар преполове, шта би с толиким парама!? – забележено је да је рекао Степа Степановић и послао натраг збуњеног поштара.
Три хиљаде динара је у то време била велика сума. На пример, за хиљаду динара је могао да се купи пар најбољих волова, а за један динар – седам јаја!И тако је војвода вратио пензију. Сматрао је да му толика сума не приличи. Примио ју је тек када су је преполовили.
До краја живота је живео као скроман човек. Сам је за живота подигао себи гробницу на чачанском гробљу, супрузи оставио новац за трошкове погреба, припремио себи униформу, обућу и ордење са којим ће га сахранити.
Војвода Степа Степановић је умро 27. априла 1929. године. Кажу да је последње што је рекао било: “Полазите напред!”

Pročitajte i  STARI ZABORAVLJENI ZANATI: Čime su se bavile abadžije, mutavdžije, rabažije, opančari, kujundžije

Извор: А. Богдановић/Дневно.рс

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име