Лагано улазимо у период када се припрема прва зимница – сокови, џемови, компоти, али и ајвар. Свака домаћица зна колико је важна стерилизација тегли за зимницу, јер уколико се она не уради правилно, цео поступак прављења џемова и ајвара може да оде у пропаст.

Још су наше баке користиле једноставну, а добру технику, која је и данас поуздана. Први корак је да тегле добро оперете детерџентом, а потом просушите чистом памучном крпом. Пре стерилизације, тегле треба темељно испрати и проверити пукотине на врату, зидовима и дну. Чак и најмања штета може довести до чињенице да се тегла распрсне и после извесног времена потпуно пукне. После тога узмите велики плех, покријте његово дно папиром за печење и онда поређајте стаклене посуде једну поред друге, тако што ће им врх бити окренут надоле. Пре тога сте, наравно, склонили поклопце, који су у овој “операцији” вишак. Рерну угрејте на 100 степени и у њу убаците плех са теглама. Потребно је да одстоје 15 до 20 минута, после чега су спремне за зимницу, а ви немате разлога за сумњу, јер је стерилизација успешно извршена.

Pročitajte i  Српској валути дао је име ДИНАР! Чедомиљ Мијатовић био је НЕПОТКУПЉИВ, а због једног је протеран из земље

Још један начин за стерилизацију је испирање тегли мешавином воде и алкохола. У теглу до пола напуњену водом додајте два кашике алкохола, затворите их и добро промућкајте. Алкохол ће очистити и стерилисати унутрашњу површину тегле, док спољашњост можете пребрисати чистом крпом која је натопљена алкохолом.

Ако пуните тегле ајваром или џемом (док је садржај још увек врућ), потребно је да посуде буду претходно загрејане како би се спречило њихово пуцање. Сипајте садржај до пола тегле, сачекајте пар минута да се стакло навикне на температуру, па их накнадно допуните до краја. Боце и тегле никад не треба да буду напуњене до краја, јер то поспешује кварење зимнице.

Pročitajte i  Како да се на џему не ухвати буђ? Трик за свежу зимницу током целе године

Нешто “модерније” домаћице користе и методу стерилисања тегли у микроталасној пећници. Око 50 мл воде сипа се у теглу. Требало би да буде на нивоу од 1-2 цм. Микроталасну пећницу треба укључити на максималну снагу и поставити време на 2-3 минута. Вода ће постати врела, а формирана пара ће стерилисати посуду.

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за киселу зимницу: Туршија из бурета прави се лако, а о укусима причаће се целе зиме

Металне поклопце за теглу стерилисаћете најбоље ако их оставите да се кувају у кључалој води.

Да се зимница не би кварила, потребно је, на послетку, да све тегле добро затворите ручно или неким од заптивача.

Опанак, Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име