Stigle su prve jagode: Evo kako da razlikujete domaće od onih iz uvoza i da prepoznate jesu li tretirane pesticidima

0
1475

Tezge na pijacama i rafovi supermarketa već se rumene od prvih jagoda. Izgledaju sočno i slasno, toliko da jedva čekamo da ih otpakujemo kada stignemo kući. A onda, razočaranje! Većina jagoda nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao “odakle su uopšte ove jagode?!”

Najčešće dolaze iz Španije, zatim Turske pa čak i Amerike. Jagode iz uvoza stižu ranije nego one domaće, a uvoznici ih najčešće prepakuju, a ponekad čak i lažno prodaju kao domaće. Upravo se zato pitamo: kako prepoznati uvozne jagode?

Nemojte da živite u zabludi, čak su i domaće jagode gotovo uvek tretirane pesticidima kako bi što duže ostale u prvobitnom stanju, ali ipak se od onih uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaća jagoda uvek ima intenzivan, sebi prepoznatljiv miris, dok su ukusom slatke i puno sočnije od onih uvoznih. Takođe, domaće jagode nemaju isti ukus na svim stranama. Moguće je da jagoda ima različit ukus sa suprotnih strana, jer to znači da su sunčevi zraci neravnomerno (odnosno prirodno) padali na plod prilikom razvitka.

Pročitajte i  Vera Pavladoljska: Prva ljubav Matije Bećkovića kojoj je i posvetio svoju prvu poemu

Takođe, domaće jagode možemo da prepoznamo po obliku. Nikad nisu sve istog oblika, a ni veličine i boje. Puno brže propadaju, jer su ipak tretirane sa manje pesticida od onih uvoznih, a to je potvrdila i diplomirani nutricionista Mirna Trumbetaš: “Jagode su pune vode tako da trunu već u jednom danu i moraju da budu tretirane nečim, impregnirane kako bi izdržale put iz npr. Španije. Ali, ne treba se zanositi time da se domaće jagode isto ne prskaju, i one su zaštićene nekim sredstvima, i ovde se koriste pesticidi samo u manjoj meri.”

Pročitajte i  Tajna koja je pretila da bude skandal- Da li zaista princ Đorđe Karađorđević nije imao potomke?

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode? Peteljka. Na domaćima je uvek bledo zelena, a takva je upravo zato što je nedavno ubrana! Domaće jagode su gotovo iste boje spolja kao i iznutra, a takođe su i pune onih sitnih semenki.

“Za jagode uopšteno važi da su bolje što kraće stoje ubrane, jer vitamin C i antioksidansi kojima obiluju nestaju sa stajanjem. Zato je najzdravija ona jagoda koju smo odmah ubrali. Ako već putuju do pijace, najbolje je da su s domaćeg terena,” kaže Mirna Trumbetaš i upozorava na činjenicu da su upravo jagode jedan od najvećih alergena i s njima treba biti posebno oprezan. “Svakako ih s oprezom treba davati maloj deci, ali reakcija organizma zna da se javi i kod odraslih osoba. Nije to uvek prava alergijska reakcija već upravo reakcija na pesticide i slična sredstva.

Pročitajte i  Zaboravićete kad ste brisali prašinu poslednji put: Napravite domaći sprej od sastojaka koji su svima dostupni

A kada stigne sezona jagoda koje nisu gajene u plastenicima, zapamtite, kupujte ih samo sunčanim danima, jer će onda biti zasigurno slatke i znaćete da su ubrane baš tog dana.

Izvor: Opanak, miss7

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime