Стигле су прве јагоде: Ево како да разликујете домаће од оних из увоза и да препознате јесу ли третиране пестицидима

0
2086

Тезге на пијацама и рафови супермаркета већ се румене од првих јагода. Изгледају сочно и сласно, толико да једва чекамо да их отпакујемо када стигнемо кући. А онда, разочарање! Већина јагода нема ни укус ни мирис, због чега нам је свима прва помисао “одакле су уопште ове јагоде?!”

Најчешће долазе из Шпаније, затим Турске па чак и Америке. Јагоде из увоза стижу раније него оне домаће, а увозници их најчешће препакују, а понекад чак и лажно продају као домаће. Управо се зато питамо: како препознати увозне јагоде?

Немојте да живите у заблуди, чак су и домаће јагоде готово увек третиране пестицидима како би што дуже остале у првобитном стању, али ипак се од оних увозних највише разликују по мирису и укусу. Домаћа јагода увек има интензиван, себи препознатљив мирис, док су укусом слатке и пуно сочније од оних увозних. Такође, домаће јагоде немају исти укус на свим странама. Могуће је да јагода има различит укус са супротних страна, јер то значи да су сунчеви зраци неравномерно (односно природно) падали на плод приликом развитка.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Такође, домаће јагоде можемо да препознамо по облику. Никад нису све истог облика, а ни величине и боје. Пуно брже пропадају, јер су ипак третиране са мање пестицида од оних увозних, а то је потврдила и дипломирани нутрициониста Мирна Трумбеташ: “Јагоде су пуне воде тако да труну већ у једном дану и морају да буду третиране нечим, импрегниране како би издржале пут из нпр. Шпаније. Али, не треба се заносити тиме да се домаће јагоде исто не прскају, и оне су заштићене неким средствима, и овде се користе пестициди само у мањој мери.”

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Још једна ствар која одаје увозне јагоде? Петељка. На домаћима је увек бледо зелена, а таква је управо зато што је недавно убрана! Домаће јагоде су готово исте боје споља као и изнутра, а такође су и пуне оних ситних семенки.

“За јагоде уопштено важи да су боље што краће стоје убране, јер витамин Ц и антиоксиданси којима обилују нестају са стајањем. Зато је најздравија она јагода коју смо одмах убрали. Ако већ путују до пијаце, најбоље је да су с домаћег терена,” каже Мирна Трумбеташ и упозорава на чињеницу да су управо јагоде један од највећих алергена и с њима треба бити посебно опрезан. “Свакако их с опрезом треба давати малој деци, али реакција организма зна да се јави и код одраслих особа. Није то увек права алергијска реакција већ управо реакција на пестициде и слична средства.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

А када стигне сезона јагода које нису гајене у пластеницима, запамтите, купујте их само сунчаним данима, јер ће онда бити засигурно слатке и знаћете да су убране баш тог дана.

Извор: Опанак, miss7

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име