Страдање српског народа које не смемо заборавити: Изложба „Априлски рат и први дани НДХ“ у Музеју Срема

0
1303
Немци спроводе Сремце у логор

Срем је био највише погођено подручје бивше Југославије под окупацијом такозване НДХ. Фашисти су народ мучили, убијали и присилно покатоличавали.

Фашистичка и марионетска Независна држава Хрватска основана је на делу окупиране Краљевине Југославије и уз помоћ Хитлерове Немачке постојала под вођством усташког режима од 1941. године до 1945. године. У историји је НДХ остала забележена по зверствима и геноциду које су припадници режима чинили над Србима, Јеврејима, Ромима, као и Хрватима неистомишљеницима, претежно комунистима.

У Музеју Срема посетиоци могу да виде изложбу „Априлски рат и први дани НДХ“ аутора Ненада Радмановића, кустоса Музеја Срема и иницијатора митровачког новинара Стева Лапчевића. У организацији изложбе Музеј је имао велику подршку грађана Сремске Митровице и локалне самоуправе.

У музејској поставци извршена је реконструкција комплетне политичке сцене Сремске Митровице уочи Другог светског рата, са свим актерима, сада већ историјским личностима, а затим је сачињена и потпуна реконструкција догађаја везаних за крај марта и десетодневни Априлски рат.

“Оно што ће, вероватно, посетиоцима бити најзанимљивије су војници Краљевине Југославије, али и наоружање окупаторских земаља. Успели смо да обрадимо тему формирања градских власти Независне државе Хрватске на територији Срема, са акцентом на Митровицу, у периоду трајања од прва два месеца, до лета 1941.године. Следеће године ћемо урадити и тематске изложбе формирања партизанских одреда у граду, као и чиновничког апарата”, рекао је за Тањуг кустос Музеја Срема Ненад Радмановић.

Pročitajte i  ЧИСТА НЕДЕЉА Ово су правила о првој недељи Великог поста: Према старом веровању ПОСЕБНО ВАЖНО ко вам први данас уђе у кућу

 

Ненад Радмановић, кустос Музеја Срема и аутор изложбе

 

Он је додао да ће се обрадити и теме попут прогона Срба, Јевреја и Рома из Сремске Митровице и да ће то управо бити следеће године на годишњицу страшног страдања народа у граду.

Само за неколико недеља у августу и септембру 1942, злочинци усташке полицијско-казнене експедиције под командом Виктора Томића су поред градског православног гробља, на радиначким пољима и на савском насипу убиле више од 400 људи, док се укупне жртве Томићеве казнене експедиције на подручју Срема процењују на преко 6.000 невино убијених људи (махом Срба, али и Јевреја и Рома) и преко 10.000 послатих у логоре. Из саме Митровице убијена су тада најмање 404 лица.

“Драго ми је да се после осам деценија у нашем граду, готово по први пут, говори о јунацима Априлског рата и да смо се ми Митровчани сетили људи који су нас бранили на барикадама на Сави, Румској малт ии остатку града. Узели смо себи у обавезу да не допустимо да било ко ко је жртвовао себе за слободу овог града, никада не избледи у нашим сећањима. Ово је наша дужност”, рекао је иницијатор изложбе, новинар из Сремске Митровице Стево Лапчевић.

Pročitajte i  Средњи син кнеза Лазара ког су Срби заборавили: Због свађе са братом избрисан из памћења и историје

Почетком 1941. године трупе Вермахта су дошле до Сремске Митровице где су остаци краљевске војске бранили, додаје новинар, унапред изгубљено. Борбе у Митровици почеле су 10. и већ 13. априла су биле завршене. Водиле су се на неколико локација. Немачке војне јединице долазиле су из правца Петроварадина, Ердевика и Шида, и спајале се са јединицама које су касније формирале усташку јединицу која је долазила из Илока.

“Њихов задатак је био да из тог правца уђу у град, пролазећи кроз немачки део, где су дочекани као ослободиоци. Војска Краљевине Југославије је од елемената треће коњичке дивизије и седме Потиске дивизије, која се повлачила преко Ердевика, направила нешто што се називало комбиновани митровачки одред, који је био појачан припадницима Жандармерије и добровољцима”, казао је Лапчевић.

Људи су, како подсећа, штитили понтонски мост, како би се један део цивилног становништва из града повукао преко реке Саве у Мачву, како би избегли заробљавање.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи

”Борбе су кратко трајале, али су биле тешке. Командант града, мајор Војислав Мирковић, предао је власт проусташким елементима, повукао се, а онда смо имали то да су људи с једне стране гинули бранећи град, против војске која је била далеко квалитетније опремљена, а с друге стране у граду више није имало шта да се брани”, испричао је Лапчевић за РТВ.

Због велике подршке грађана и локалне самоуправе, велики број предмета у овој поставци  уступили су Митровчани, на реверс Музеју, како би комплетирали изложбу.

Међу изложеном, налази се, поред  војничких обележја, оружја и униформи, велики број предмета који су употребљавани у свакодневном животу, као што су писаће машине, фотоапарати, значке и фотографије.

Официрска униформа Краљевине Југославије

Сама изложба се састоји из два дела. Први се односи на Други светски рат, а други је обухватио предмете из народа. Међу њима је и писаћа машина Лазара Рашовића, који је био председник митровачке општине између два рата, прогањан од стране усташког режима у граду. Ту је и орден Светог Саве, који је носио угледни Митровчанин, Јован Удицки, учитељ и просветни инспектор.

 

Писаћа машина Лазара Рашовића

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име