Friday, February 14, 2025
NaslovnaSrpska jelaStrugana pogača: Tradicionalni recept zaplanjskog kraja

Strugana pogača: Tradicionalni recept zaplanjskog kraja

Strugana pogača, specijalitet zaplanjskog kraja, ime je dobila po tome što se nakon pečenja ostruže krupnom stranom rendeta. Za njenu pripremu potrebno vam je:

malo više od 1 kilograma brašna,
2 kašičice soli,
2 kašičice suvog kvasca,
pola praška za pecivo,
1 kašičica šećera,
2 kašike ulja
1 čaša mlakog mleka i
1 čaša vode.

Priprema:

Staviti kvasac u mleko pomešano sa šećerom i malo brašna, da nadođe.

Brašno sipati u vanglu, izmešati sa solju i praškom za pecivo, pa dodati mleko i kvasac, sve vreme mešajući. Polako dodavati vodu tako da testo ostane tvrđe nego za hleb i na kraju dodati ulje. Dobro umesiti pa pokriti belom krpom i ostaviti da testo nadođe. Premesiti još dva puta.

Ako ne umete da dlanovima formirate pogaču, razvucite je oklagijom. Potrebno je da bude tanja, budući da će narasti. Uvaljati je s obe strane u brašno i staviti u veliku podmazanu tepsiju (broj 30) ili na pleh i gusto izbosti viljuškom pa premazati uljem.

Ostaviti da narasta oko pola sata.

Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni, pa temperaturu smanjiti na 200 stepeni.

Izvaditi pogaču iz rerne, uhvatiti je krpom kako se ne biste opekli i slobodnu stranu rendati krupnom stranom rendeta.

Kada se sva izrenda tako da se skine površinski tamniji deo korice, preći vlažnim rukama preko nje i vratiti je u rernu na još jedno pet minuta. Zatim se uvije u krpu da odstoji.

Negoslava Stanojević/Agromedija

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments