Strugana pogača, specijalitet zaplanjskog kraja, ime je dobila po tome što se nakon pečenja ostruže krupnom stranom rendeta. Za njenu pripremu potrebno vam je:
malo više od 1 kilograma brašna,
2 kašičice soli,
2 kašičice suvog kvasca,
pola praška za pecivo,
1 kašičica šećera,
2 kašike ulja
1 čaša mlakog mleka i
1 čaša vode.
Priprema:
Staviti kvasac u mleko pomešano sa šećerom i malo brašna, da nadođe.
Brašno sipati u vanglu, izmešati sa solju i praškom za pecivo, pa dodati mleko i kvasac, sve vreme mešajući. Polako dodavati vodu tako da testo ostane tvrđe nego za hleb i na kraju dodati ulje. Dobro umesiti pa pokriti belom krpom i ostaviti da testo nadođe. Premesiti još dva puta.
Ako ne umete da dlanovima formirate pogaču, razvucite je oklagijom. Potrebno je da bude tanja, budući da će narasti. Uvaljati je s obe strane u brašno i staviti u veliku podmazanu tepsiju (broj 30) ili na pleh i gusto izbosti viljuškom pa premazati uljem.
Ostaviti da narasta oko pola sata.
Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni, pa temperaturu smanjiti na 200 stepeni.
Izvaditi pogaču iz rerne, uhvatiti je krpom kako se ne biste opekli i slobodnu stranu rendati krupnom stranom rendeta.
Kada se sva izrenda tako da se skine površinski tamniji deo korice, preći vlažnim rukama preko nje i vratiti je u rernu na još jedno pet minuta. Zatim se uvije u krpu da odstoji.
Negoslava Stanojević/Agromedija