Стругана погача, специјалитет заплањског краја, име је добила по томе што се након печења оструже крупном страном рендета. За њену припрему потребно вам је:
мало више од 1 килограма брашна,
2 кашичице соли,
2 кашичице сувог квасца,
пола прашка за пециво,
1 кашичица шећера,
2 кашике уља
1 чаша млаког млека и
1 чаша воде.
Припрема:
Ставити квасац у млеко помешано са шећером и мало брашна, да надође.
Брашно сипати у ванглу, измешати са сољу и прашком за пециво, па додати млеко и квасац, све време мешајући. Полако додавати воду тако да тесто остане тврђе него за хлеб и на крају додати уље. Добро умесити па покрити белом крпом и оставити да тесто надође. Премесити још два пута.
Ако не умете да длановима формирате погачу, развуците је оклагијом. Потребно је да буде тања, будући да ће нарасти. Уваљати је с обе стране у брашно и ставити у велику подмазану тепсију (број 30) или на плех и густо избости виљушком па премазати уљем.
Оставити да нараста око пола сата.
Пећи око 40 минута у рерни загрејаној на 220 степени, док не порумени, па температуру смањити на 200 степени.
Извадити погачу из рерне, ухватити је крпом како се не бисте опекли и слободну страну рендати крупном страном рендета.
Када се сва изренда тако да се скине површински тамнији део корице, прећи влажним рукама преко ње и вратити је у рерну на још једно пет минута. Затим се увије у крпу да одстоји.
Негослава Станојевић/Агромедија