Struganik – najdragocenije selo mioničkog kraja: Mesto iz koga je potekao naš proslavljeni vojvoda Živojin Mišić

0
1291

Mionica je mala varošica koja svojim živopisnim krajolicima ukrašava predele zapadne Srbije. Ušuškan između prekrasnih planina Maljena i Suvobora, mionički kraj predstavlja pravu malu oazu za sve ljubitelje prirodnih pejzaža.

Ono što ovaj kraj izdvaja od drugih i čini ga posebnim su bajkovita sela koja pripadaju šumadijskom tipu.  Krase ih prostrani pašnjaci i livadi, šljivici, potočići i izvori, bajkovite šume i ono što je najvažnije dobri, vredni i pošteni ljudi.

Najpoznatije selo mioničkog kraja je Struganik koje je smešteno u severnoj podgorini planine Maljen i kroz koje teče reka Ribnica. Ovo mesto ima poseban značaj za sve stanovnike ovog kraja, ali i cele naše zemlje jer je iz njega potekao naš najpoznatiji vojskovođa, veliki vojvoda Živojin Mišić.

Pročitajte i  Ruski lek iz naroda: Obloge od kupusa i meda koje su naše bake koristile za SVE PLUĆNE tegobe

Danas, rodna kuća Živojina Mišića predstavlja spomenik naše kulturno-istorijske prošlosti. Kuća je zakonom zaštićena 1974. godine i predstavlja kulturno dobro od velikog značaja. U kući Živojina Mišića je na hronološki način predstavljeno njegovo poreklo, detinjstvo, školovanje, odrastanje, njegova bogata vojna karijera, gde je naravno, akcenat stavljen na Prvi svetski rat i Kolubarsku bitku.

Pročitajte i  Stari običaji za Pravoslavnu novu godinu: Za napredak cele porodice obavezno unesite OVO u kuću!

Veliki broj posetilaca tokom cele godine, a posebno u letnjem periodu dolazi da poseti ovo čarobno selo. Pored uživanja u živopisnim prirodnim pejzažima, posetiocu imaju priliku da se na jedinstven način upoznaju sa likom i delom vojvode Mišića.

Do Struganika se može doći preko nekoliko prilaza, u zavisnosti od toga iz kog dela zapadne Srbije se dolazi. Jedan prilaz Struganiku je sa Ibarske magistrale u Županjcu, preko Bogovađe, Donje Toplice i Mionice. Drugi prilaz je takođe sa Ibarske magistrale, ali iz Ljiga, preko Gornje Toplice do Razbojišta u Popadiću, gde se skreće i putuje još 8 kilometara. Do sela je moguće doći  prilazom sa puta Beograd—Valjevo, odnosno pruge Beograd—Bar, iz Divaca, preko Mionice do Razbojišta, ali i od Užica preko Divčibara, Mionice, Razbojišta, pa i Čačka i Gornjeg Milanovca, kao i preko Ravne Gore i Planinice.

Pročitajte i  Molitva Svetom Jovanu Krstitelju: Pomolimo se ovom velikom svetitelju za zdravlje, mir i sve bližnje

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime