Струганик – најдрагоценије село мионичког краја: Место из кога је потекао наш прослављени војвода Живојин Мишић

0
3197

Мионица је мала варошица која својим живописним крајолицима украшава пределе западне Србије. Ушушкан између прекрасних планина Маљена и Сувобора, мионички крај представља праву малу оазу за све љубитеље природних пејзажа.

Оно што овај крај издваја од других и чини га посебним су бајковита села која припадају шумадијском типу.  Красе их пространи пашњаци и ливади, шљивици, поточићи и извори, бајковите шуме и оно што је најважније добри, вредни и поштени људи.

Најпознатије село мионичког краја је Струганик које је смештено у северној подгорини планине Маљен и кроз које тече река Рибница. Ово место има посебан значај за све становнике овог краја, али и целе наше земље јер је из њега потекао наш најпознатији војсковођа, велики војвода Живојин Мишић.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Данас, родна кућа Живојина Мишића представља споменик наше културно-историјске прошлости. Кућа је законом заштићена 1974. године и представља културно добро од великог значаја. У кући Живојина Мишића је на хронолошки начин представљено његово порекло, детињство, школовање, одрастање, његова богата војна каријера, где је наравно, акценат стављен на Први светски рат и Колубарску битку.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Велики број посетилаца током целе године, а посебно у летњем периоду долази да посети ово чаробно село. Поред уживања у живописним природним пејзажима, посетиоцу имају прилику да се на јединствен начин упознају са ликом и делом војводе Мишића.

До Струганика се може доћи преко неколико прилаза, у зависности од тога из ког дела западне Србије се долази. Један прилаз Струганику је са Ибарске магистрале у Жупањцу, преко Боговађе, Доње Топлице и Мионице. Други прилаз је такође са Ибарске магистрале, али из Љига, преко Горње Топлице до Разбојишта у Попадићу, где се скреће и путује још 8 километара. До села је могуће доћи  прилазом са пута Београд—Ваљево, односно пруге Београд—Бар, из Диваца, преко Мионице до Разбојишта, али и од Ужица преко Дивчибара, Мионице, Разбојишта, па и Чачка и Горњег Милановца, као и преко Равне Горе и Планинице.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име