Na obroncima Stare planine, na 700 metara nadmorske visine nalazi se Gostuša ili Kameno selo.

Ovo selo u Pirotskom okrugu već decenijama, zbog svoje specifične arhitekture i lepote i načina gradnje koje odoleva zubu vremena, privlači kako turiste širom sveta, tako i stručnjake.

Razlog zbog koga je Gostuša posebno privlačno mesto za stručnjake širom Evrope leži u specifičnom načinu po kome su izgrađene sve kuće u selu.

Pročitajte i  Običaji na Aranđelovdan: Verovanje kaže da ovaj anđeo silazi među ljude OVAKO ĆETE GA PREPOZNATI
Selo Gostuša

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.

Pročitajte i  Srbija među najboljim destinacijama sveta za 2022. godinu!

U Gostuši ova tehnika gradnje koristila se vekovima unazad, a kuće iako izgledaju stare i trošne, ne podležu zubu vremena. I upravo je to ono što ih čini tako jedinstvenim, retkim i nečim što jednostavno mora da se vidi i doživi.

Selo Gostuša

Ranijih godina je u okviru organizaciji Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović”, i Pirotskog kulturnog leta u Gostuši održan jedinstveni studentski kamp na kome je veliki broj studenata iz zemlje, ali i drugih zemalja širom Evrope, proučavao drevnu staroplaninsku arhitekturu na primeru sela Gostuša, poznatog i kao Kameno selo.

Pročitajte i  Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

Pirotske vesti/Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime