21. avgusta na “Večeri besedništva”, jednoj od manifestacija 53. Kočićevog zbora, u parku Petar Kočić u Banjaluci govorilo je šestoro studenata iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva: Jevto Kalajdžić, Mirjana Milašinović, Igor Mirjanić, Marko Romić, Miodrag Milošević i Gorica Subotić.

Ipak, najveće simpatije malobrojne publike pobrala je mlada Gorica Subotić, apsolventkinja prava sa Pala, u svojoj autorskoj besedi. Gorica je nadahnuto govorila o licemerstvu i kopiranju “svetskih” trendova u našoj (ne)kulturi. Tako je istakla da je “ponedeljak najznačajniji dan u kalendaru”, jer “svakog ponedeljka hiljade studenata počinju da uče, neradnici se prihvataju posla, a gojazni počinju sa dijetom”.

Pročitajte i  Retro je ponovo u modi: Još jedan Vintidž fest na Kalenić pijaci

Ona je podsetila i na to da se horski zgražavamo nad rijaliti šou emisijama, a ipak svi znamo sve o likovima iz tih opskurnih priča.

“Bestselere nam pišu blogerke, a Dostojevski se prodaje na kilo, kao švargla” – poručila je Gorica Subotić i pobrala brojne aplauze i simpatije publike Kočićevog zbora.

Pročitajte i  Srpski vladari najviše su ženili žene OVA DVA IMENA: Najmoćnije srpske princeze, kneginje, kraljice i carice

53. Kočićev zbor počeo je 20. avgusta i trajaće do 26. avgusta. Tradicionalno, program je održan i u Beogradu, i to 23. avgusta, u 11 časova kada su položeni venci na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu i cveće na spomenik u Čuburskom parku. Istog dana, u organizaciji Udruženja književnika Srbije, održano je i književno veče, na kojem su ugledni srpski pisci govorili o delima našeg velikana.

Pročitajte i  Neverovatno uzbudljiva igra sudbine dveju porodica: Pesma "Belo Lenče" krije istinu o najlepšoj ljubavnoj priči iz Vranja

Kao i svake godine, najveća atrakcija Kočićevog zbora biće čuvena borba bikova koja će se odigrati u subotu i nedelju, 25. i 26. avgusta na zborištu u piščevim rodnim Stričićima kraj Banjaluke. Muški posetioci će moći i da se oprobaju u nadmetanju u narodnim veštinama i sportovima, a žene da savladaju kratak kurs zmijanjskog veza.

Izvor: srpskainfo.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime