SUTLIJAŠ ZA DESERT: Originalan recept za poslasticu odomaćenu u srpskoj kuhinji

Sutlijaš je orijentalna poslastica koja se sprema u mnogim svetskim kuhinjama. Srpski narod ga je preuzeo od Turaka i vremenom je sutlijaš postao tradicionalni srpski dezert.

Sutlijaš
Sutlijaš

Za sutlijaš vam je potrebno:

-2 dl pirinča (šolja od 2 dl kao mera za pirinač)

-trun soli

-1 l mleka

-1 vanilin šećer

-8 kašika šećera

-suvo grožđe (po želji)

Pročitajte i  Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута

-malo cimeta

Priprema:


1. 2dl pirinča operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Stavite da se kuva, pa dodajte trun soli. Kad provri, smanjite temperaturu, pa pomalo dolivajte još oko 1 dl vode (sve pomalo, nikako odjednom). Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

2.Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet po malo, ne sve odjednom. Mešajte. Kako pirinač upija mleko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno mešanje, da ne zagori… A onda:

3.Ako volite suvo grožđe, dodajte ga, da se kuva u mleku, imaće divan ukus.

4.Kad je pirinač skuvan, a mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promešajte još minut dva na ringli. Pre nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

5.Razlijte sutlijaš u čaše, i pospite cimetom.

Prijatno!

Sutlijaš
Sutlijaš sa cimetom

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...