Sutra OBAVZNO ZAPOČNITE nešto novo: Slavimo VELIKOG SVECA koji budno pazi na sve nas

0
4009

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u našem narodu poznatog i kao Sveti Pantelija.

Prema legendi, Sveti Pantelija je još kao mladić izučio lekarske nauke. Bio je optužen zbog toga što je bio hrišćanin i, kako nije želeo da se odrekne svoje vere, osuđen je na smrt za vreme cara Makcimilijana početkom 4. veka.

Pročitajte i  Zaštite imunitet koji je na UDARU: Samo jedna kašika OVOGA dnevno oporavlja ceo organizam

Legenda kaže da je na gubilištu Pantelija klekao da se pomoli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali se mač polomio. I nije ga mogao poseći sve dok svetitelj nije završio molitvu i sam rekao da je spreman.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

Ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to! Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Pročitajte i  Ovo su bila nezaobilazna jela 80-ih: Mnogi su odrasli na njima, a današnja deca neće ni da čuju

Slično, valja se da se ovog dana krene na put! Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime