Najstariji svadbeni običaji: Evo šta se sve treba ispoštovati za dug i srećan brak!

0
3003
Pravoslavni brak

Jesen je vreme svadbi i mnogi mladenci ovih dana izgovaraju svoje sudbonosno “DA”.

Na svadbama je uvek veselo, a tome doprinose i mnogi stari narodni običaji kojima se gosti naročito vesele.

Sve je više mladenaca koji se vraćaju tradiciji i žele da im ovaj veliki dan protekne što je svečanije moguće.

Mnogi od najstarijih svadbenih običaja održali su se do današnjih dana, a malo je onih koji znaju njihovo pravo značenje i simboliku.

Evo objašnjenja za neke koji se najčešće sprovode:

Buklija

U svatove se pozivalo nedelju dana pre svadbe, buklijom vina ili rakije, čuturom. Kuma je pozivao direktno mladoženjin otac i davao mu da pije iz buklije. Kum bi potom blagoslovio mladence i okitio bukliju cvećem, peškirima i parama. Kum i mladoženjin otac bi potom polomili pogaču i uzeli svoju polovinu i potom seli da se dogovore oko detalja.

buklija

Momačko i devojačko veče

Svrha ove večeri jeste oproštaj od slobodnog načina života i momka i devojke. Nekada su devojke tokom te večeri plele vence i njime kitile kapiju. Kum i kuma tokom ove večeri vode računa da svi budu veseli i da nikom ne budu prazne čaše.

Pročitajte i  Srpski manastir STAR 950 GODINA - U njemu se nalaze MIROTOČIVE mošti OVOG sveca, koji neprestano LEČI i pomaže svima

živeli

Mit oko bisera

Mlada ne bi trebalo da za venčanje bude okićena biserima, jer oni simbolizuju suze. Smatra se da ako ih mlada nosi da će tokom braka proliti dosta suza.

mlada

Gađanje jabuke iz puške

Običaj je takav da kada mladoženja dođe po mladu, njemi postave jabuku na najviše drvo koje imaju u dvorištu i mladoženja mora da pogodi tu jabuku. U suprotnom ne može da odvede mladu.

jabuka petrovača

Kupovina mlade

Na dan svadbe, mladoženja odlazi po mladu, gde se ona “otkupljuje” novcem i dukatima. Nekada su te svote novca bile basnoslovne, ali je knez Aleksandar Karađorđević 1846. izdao naredbu koja je glasila: “Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem.” Time je ovaj običaj ukinut, a danas su od ovog običaja ostale samo šale u vidu simboličnog otkupa mlade.

Gledanje kroz prsten

Običaj razmene prstenov sttar je oko 3.000 hiljada godina, praktikovali su ga još i egipćani koji su ga takođe stavljali na domali prst jer tuda prolazi vena koja je direktno povazana sa srcem. Na dan venčanja kada mladoženja dođe po mladu ona treba da ga pogleda kroz verenički prsten. Na taj način on će nju voleti do kraja života.

Pročitajte i  Čudo u manastiru kod Leskovca: Žena iz Vlasotinca UMRLA, pa VASKRSLA uz pomoć SVETOG ULjA

burma 02_670x0


Ne okretati se

Kada mladoženja preuzme mladu i oni krenu na venčanje, mladu njeni dozivaju da se okrene dok s druge strane njegovi se trude da se ona ne okrene, jer ako se okrene deca će da liče na njene.

mlada i

Merenje na kantar

Na dan venčanja mladoženjina majka meri njegovo odelo na kantar i na taj način niko ga ne može ureći.

mlada

Gledanje kroz prsten

Mlada bi trebala na dan venčanja da pogleda mladoženju kroz verenički prsten, a to će joj doneti njegovu večnu ljubav. Stari uglavnom preporučuju ovaj običaj mladencima, jer će tako nov bračni par imati dug i srećan život.

Dukat u čaši

No, običaji vezani za svadbu se ne završavaju ovim slavljem. Rodbina i prijatelji takođe imaju svoje uloge u ovom činu. Jedan od običaja je da tast i tašta stavljaju dukat u čašu crnog vina, pa kad mladoženja popije vino može da uzme dukat.

Svadbena torta

Sečenje svadbene torte, koju zajedno obavljaju i mlada i mladoženja je takođe veoma stara tradicija koja simbolizuje zajedništvo mladog para.

Pročitajte i  Sutra je Sveti Prokopije: Prema narodnim običajima OVO nikako NE SMETE raditi na dan velikog sveca

Bacanje sita na krov kuće

Kada mladenci stignu mladoženjinoj kući onda svekrva daje svojoj snaji sito u kom se nalaze žito, jabuka, cveće i bombone. Mlada prosipa sadržinu sita na svatove, a potom mora da baci sito na krov kuće sa poentom da se ono zadrži na krovu. Ako sito padne sa krova mladoženja je dužan da ga pregazi.

Nakonče

Nakonče je najmlađe dete iz familije koje mlada, pre nego što uđe u svoj novi dom, simbolično podiže iznad glave i okreće tri puta u krug, kako bi i sama sa svojim mužem imala lepu i zdravu decu.

Prenošenje preko praga

I naravno, kada se sve završi i mladenci krenu kući mladoženja će mladu preneti preko praga. To je paganski običaj starih Slovena po kome se smatra da duhovi predaka žive u pragu svake kuće, pa da ih mlada ne bi gazila kada prvi put ulazi u kuću, mladoženja je prenosi preko praga poštujući tako svoje pretke.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime