Најстарији свадбени обичаји: Ево шта се све треба испоштовати за дуг и срећан брак!

0
2734
Pravoslavni brak

Јесен је време свадби и многи младенци ових дана изговарају своје судбоносно “ДА”.

На свадбама је увек весело, а томе доприносе и многи стари народни обичаји којима се гости нарочито веселе.

Све је више младенаца који се враћају традицији и желе да им овај велики дан протекне што је свечаније могуће.

Многи од најстаријих свадбених обичаја одржали су се до данашњих дана, а мало је оних који знају њихово право значење и симболику.

Ево објашњења за неке који се најчешће спроводе:

Буклија

У сватове се позивало недељу дана пре свадбе, буклијом вина или ракије, чутуром. Кума је позивао директно младожењин отац и давао му да пије из буклије. Кум би потом благословио младенце и окитио буклију цвећем, пешкирима и парама. Кум и младожењин отац би потом поломили погачу и узели своју половину и потом сели да се договоре око детаља.

buklija

Момачко и девојачко вече

Сврха ове вечери јесте опроштај од слободног начина живота и момка и девојке. Некада су девојке током те вечери плеле венце и њиме китиле капију. Кум и кума током ове вечери воде рачуна да сви буду весели и да ником не буду празне чаше.

Pročitajte i  Слаткиш који се не одбија: Мекана пита са вишњама и пудингом коју ћете обожавати

živeli

Мит око бисера

Млада не би требалo да за венчање буде окићена бисерима, јеr они симболизују сузе. Сматра се да ако их млада носи да ће током брака пролити доста суза.

mlada

Гађање јабуке из пушке

Обичај је такав да када младожења дође по младу, њеми поставе јабуку на највише дрво које имају у дворишту и младожења мора да погоди ту јабуку. У супротном не може да одведе младу.

jabuka petrovača

Куповина младе

На дан свадбе, младожења одлази по младу, где се она “откупљује” новцем и дукатима. Некада су те своте новца биле баснословне, али је кнез Александар Карађорђевић 1846. издао наредбу која је гласила: “Искање и давање новца и злата за девојку укида се као обичај противан достојанству човечијем.” Тиме је овај обичај укинут, а данас су од овог обичаја остале само шале у виду симболичног откупа младе.

Гледање кроз прстен

Обичај размене прстенов сттар је око 3.000 хиљада година, практиковали су га још и египћани који су га такође стављали на домали прст јер туда пролази вена која је директно повазана са срцем. На дан венчања када младожења дође по младу она треба да га погледа кроз веренички прстен. На тај начин он ће њу волети до краја живота.

Pročitajte i  Лек из природе који ОПОРАВЉА СВАКУ ЋЕЛИЈУ у организму - Нема ништа ЗДРАВИЈЕ од ОВОГА!

burma 02_670x0


Не окретати се

Када младожења преузме младу и они крену на венчање, младу њени дозивају да се окрене док с друге стране његови се труде да се она не окрене, јер ако се окрене деца ће да личе на њене.

mlada i

Мерење на кантар

На дан венчања младожењина мајка мери његово одело на кантар и на тај начин нико га не може урећи.

mlada

Гледање кроз прстен

Млада би требала на дан венчања да погледа младожењу кроз веренички прстен, а то ће јој донети његову вечну љубав. Стари углавном препоручују овај обичај младенцима, јер ће тако нов брачни пар имати дуг и срећан живот.

Дукат у чаши

Но, обичаји везани за свадбу се не завршавају овим слављем. Родбина и пријатељи такође имају своје улоге у овом чину. Један од обичаја је да таст и ташта стављају дукат у чашу црног вина, па кад младожења попије вино може да узме дукат.

Свадбена торта

Сечење свадбене торте, коју заједно обављају и млада и младожења је такође веома стара традиција која симболизује заједништво младог пара.

Pročitajte i  Веровања на Ђурђевдан: Погледајте у НЕБО! Ако видите облаке - боље је да преспавате годину

Бацање сита на кров куће

Када младенци стигну младожењиној кући онда свекрва даје својој снаји сито у ком се налазе жито, јабука, цвеће и бомбоне. Млада просипа садржину сита на сватове, а потом мора да баци сито на кров куће са поентом да се оно задржи на крову. Ако сито падне са крова младожења је дужан да га прегази.

Наконче

Наконче је најмлађе дете из фамилије које млада, пре него што уђе у свој нови дом, симболично подиже изнад главе и окреће три пута у круг, како би и сама са својим мужем имала лепу и здраву децу.

Преношење преко прага

И наравно, када се све заврши и младенци крену кући младожења ће младу пренети преко прага. То је пагански обичај старих Словена по коме се сматра да духови предака живе у прагу сваке куће, па да их млада не би газила када први пут улази у кућу, младожења је преноси преко прага поштујући тако своје претке.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име