Nobelovac Karl Špiteler početkom Prvog svetskog rata, 15. decembra 1914. u Cirihu je održao politički govor “Naše švajcarsko gledište“ sa ciljem da upozori svoje zemljake Švajcarce na strogu neutralnost, kako bi predupredio cepanje svoje zemlje. Srbe je, između ostalog, kvalifikovao kao narod vredan poštovanja, narod slavne, herojske prošlosti, sa neprevaziđenom narodnom poezijom.

U svom govoru Karl Špiteler je o Srbima rekao:

Karl Špiteler, Švedska poštanska marka iz 197

“O vrednosti i o pravu na život malih naroda i država mi Švajcarci, kao što je poznato, imamo drugačije pojmove. Za nas Srbi nisu “banda“, već narod i to narod sa takvim pravom na život i narod vredan poštovanja kao bilo koji drugi narod.

Pročitajte i  Uz veru do potpunog izlečenja: Evo kako MOLITVA pomaže u BOLESTI

Srbi imaju slavnu, herojsku prošlost. Njihova narodna poezija po lepoti nema ravne, a njihova junačka poezija je čak iznad svih, jer tako veličanstvene epske pesme kao što su srpske, od Homerovog doba nije stvorio nijedan drugi narod.

Naši švajcarski lekari i bolničarke, koje su se vratili iz balkanskih ratova, o Srbima su nam govorili sa simpatijom i hvalom. Iza takvog svedočenja mi moramo da formiramo naše mišljenje, a ne iz neobjektivne huškačke ratne štampe.

Pročitajte i  Sirotinjska hrana: 12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Karl Špiteler

Karl Špitler (Carl Spitteler; 1845—1924), švajcarski književnik, pesnik, pisac eseja i romana. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1919. godine.

Svoje najveće poetsko delo Prometej i Epimetej napisao je 1881, kada se vratio. Mnogi to njegovo delo upoređuju sa Ničeovim delom Tako je govorio Zaratustra. Njegovo drugo veliko delo, za koje je dobio Nobelovu nagradu je poetski ep Olimpijsko proleće, koje je pisao od 1900. do 1905, pa je revidirao 1910.

Pročitajte i  Mladenčići recept: Mlade domaćice obavezno treba da umese ovih 40 kolačića da bi im brak bio sladak i dugovečan

Iz izvora srpskih narodnih pesama nobelovac Karl Špiteler dobio je podsticaj da napiše svoje delo (“Ekstramundana“ 1881/82.) sedam kosmičkih mitova u metrici srpske epike.

Izvor: Lazo M. Kostić, Tom 5, „Srbi u očima stranaca” knjiga II, (ZIPS-SRS) Zemun, 2000, str. 348/ Rasen.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime