Сваки шамар је насиље: Важно је оснажити жртве да схвате да су посебне, квалитетне и вредне особе

0
277
Весна Станојевић, Сигурна кућа
Жене морају коначно да схвате да нико није ничије власништво и да нико не сме ни мрко да те погледа, а камоли да буде насилан према теби, изричита је Станојевићева

Од почетка 2021. године чак 17 жена је у Србији убијено у породичном насиљу, а ситуација се у односу на ону пре пандемије коронавируса знатно погоршала.

Весна Станојевић, координаторка сигурне куће у Београду, навела је у интервјуу за Курир да ситуација током ванредног стања проузрокованог пандемијом није била ништа лошија у односу на годину дана раније када је реч о насиљу према женама.

– Прва година пандемије, 2020, била је мирна за сигурну кућу. Нити смо примали нове жене, нити су жене излазиле из сигурне куће, некако смо сви били фокусирани на здравље. Током тог периода имали смо само две жене позитивне на ковид, јер смо користили све мере заштите и вакцинацију.

Већ 2021, пошто су мере попустиле, ситуација се мења и имамо пораст насиља. Много више жена тражи смештај у сигурној кући него пре епидемије. До сада имамо 17 убијених жена. Жене морају коначно да схвате да нико није ничије власништво и да нико не сме малтене мрко да те погледа, а камоли да буде насилан према теби – навела је она и подвукла да сигурна кућа није само место где жене могу да преспавају и да се хране већ и место где с њима раде тимови психолога.

Шта је ваша мисија?

– Откако сам почела да радим, трудим се да охрабрујем жене. Важно је да свака жена, када изађе из сигурне куће, буде јача и сигурнија у себе. Жене морају да промене уверење и да схвате да јесу посебне особе, да су квалитетне и вредне. То је наша мисија.

Колико је тренутно жена у сигурној кући?

– Сада је смештено више од 40 жена и деце. То су жене које су морале да оду. Свака жена мора да зна да је сваки шамар насиље, да не подлегну релативизацији других када кажу: „Па он ју је само ошамарио!“ Жене морају да знају да не може тако да се живи. Не могу да чекају да он дође с посла и да зависе од тога да ли је он расположен или не, да ли ће да те кажњава или не.

Текст је објављен у склопу пројекта који подржава Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име