SVE BLAGODETI KUKURUZA: Jedite ga redovno i ne brinite o zdravlju

0
550
Boy (6-7) eating grilled corn on cob, close up, portrait

Iako mnogi smatraju da je kukuruz obična, dostupna namirnica, koja raste u polju, on je zapravo jedinstvena namirnica puna aktivnih spojeva koji se nazivaju fitonutrijentima za koje je dokazano da štite zdravlje organizma antioksidativnim vrednostima.

kukuruz 4

Saznajte zašto je važno da jedete kukuruz.

Ova namirnica slatkastog ukusa i lepe žute boje sadrži vlakna koja snižavaju povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a preko ugljenih hidrata pruža nam preko potrebnu energiju.

kukuruz 3

Američki naučnici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći, pa je ova namirnica veoma zdrava čak i kad nije sveža.

Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, pogrešili ste!

Klip kukuruza ima prosečno od 80 do 100 kalorija. Sadrži nezasićene masnoće koje se smatraju dobrima i održavaju zdrav nivo holesterola u krvi, smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B, a tu su i drugi vitamini i minerali, na primer vitamin B5, folna kiselina, beta karoten, vitamina C, fosfor, kalcijum i magnezijum, kao i antioksidanti, lutein i zeaksantin.

kukuruz

Kukuruz je pun vlakana koja su velika blagodat za probavu. Osim što će vam pomoći da održite lepu liniju, vlakna sprečavaju zatvor, pojavu hemeroida, pa navodno smanjuju i rizik od nastanka raka creva. Nedavna istraživanja pokazuju kako kukuruz pomaže razvoju dobrih bakterija u debelom crevu. Kukuruz je dobar i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.

Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime